Slaven Dobrović blokira Regionalni centar u Lećevici?

0
Foto: screenshot / YouTube

Zašto tehnički ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović blokira projekt Regionalnog centra čistog okoliša u Lećevici pitanje je na koje se posljednjih dana pokušava dobiti odgovor sa više strana.

Splitsko-dalmatinska županija ima gotovo sve suglasnosti na idejno rješenje, konzultantska tvrtka je dala zeleno svjetlo, dok istovremeno ministar Slaven Dobrović koči i drži projekt u ladici, ponovio je danas direktor centra Tomislav Šuta;”Riječ je o studiji izvodljivosti kojom je definiran cijeli sustav. Tim dokumentom je dokazana održivost sustava i isplativost, a definirano je i maksimalno poskupljenje usluge od svega 24 posto u odnosu na dosadašnje cijene.

Nedavno je i Europska unija uputila dopis Ministarstvu kao svojevrsni podsjetnik da uskoro slijedi opomena pred tužbu zbog neispunjavanja obveza iz pregovora o gospodarenju otpadom. Konac 2018. godine je krajnji rok koji je Hrvatska potpisala s EU za izgradnju svih centara čistog okoliša, odnosno zatvaranja sanitarnih deponija i njihove sanacije. Splitsko-dalmatinska županija ima obvezu izgraditi jedan centar, onaj u Lećevici i šest pretovarnih stanica, Karepovac, Vis, Brač, Hvar, Zagvozd i Kukuzovac. Direktor Šuta tvrdi da ministar Dobrović namjerno opstruira ovu inicijativu, imajući neke potpuno druge planove koji nisu održivi;”Novim modelom kojeg zastupa, ministar nije dokazao što želi postići, a dokaz tome su i jučerašnje primjedbe Europske komisije. Nisu dokazani tokovi otpada ni financijska održivos.

Hrvatska trenutnim tempom ide prema penalima, naglasio je Šuta. S jedne strane smo u političkom vakuumu u kojem se ne donose odluke, dok s druge strane vrijeme nemilice curi. Osim penala Hrvatskoj prijeti i blokada kohezijskog fonda u vrijednosti 470 milijuna eura koji su nam na dohvat ruke.