Slovenija od Hrvatske traži bolju identifikaciju migranata

0

Slovenija je zatražila sastanak na kojem će od Hrvatske zatražiti pooštreni postupak identifikacije migranata i izbjeglica, izjavio je slovenski državni tajnik Boštjan Šefic, zadužen u vladi za izbjegličku problematiku.

Predložili smo sastanak na razini dviju graničnih policija na temu pooštrene kontrole i preciznijeg utvrđivanja identiteta migranata, kazao je Šefic, a prenosi Slovenska televizija.

Zbog pojačane kontrole migranata koji je u subotu uvela Austrija, koja pomoću tumača za arapski jezik dodatno ispituje dolaze li oni iz ratom ugroženih zemlja ili iz zemalja koje se drže sigurnima, austrijske su vlasti proteklih dana odbile dopustiti ulazak u zemlju više stotina migranata iz Slovenije.

Prema ocjeni slovenskih vlasti, nije riječ o promjeni politike Beča prema migrantima nego mjerama opreza zbog potencijalnih terorističkih prijetnja u Europi pred novogodišnje praznike.

Postoje i tumačenja kako novi postupci austrijske policije prema migrantima odražavaju najavljeno zaoštravanje granične kontrole i na schengenskim granicama što ih je 16. prosinca predložila Europska komisija.

Policija bi u slučaju da se prijedlog prihvatiti i usvoje promjene schengenskog pravilnika ubuduće imala pravo kontrole dokumenata na ulazu u Schengensko područje i kod onih putnika koji imaju pravo slobode kretanja u Schengenskom prostoru, a dodatno obaviti i pregledi njihovih  vozila.

Šefic je kazao da je Slovenija izrazila rezervu u pogledu predloženih izmjena jer bi to jako povećalo opseg rada njene policije na granici s Hrvatskom, te  izazvalo zastoje na granici, osobito u turističkoj sezoni.

(Hina)