Službeno: Olimpijske igre od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021!

0
Foto: olympic.org

Ono što smo prije tjedan dana najavili dobilo je službenu potvrdu. Olimpijske igre Tokio 2020., kao i nogometni Euro 2020., počet će s odgodom od 364 dana.

Međunarodni olimpijski odbor, Međunarodni paraolimpijski odbor, Organizacijski odbor Tokio 2020., Vlada Tokija i Vlada Japana dogovorili su nove datume. Paraolimpijske igre održat će se od 24. kolovoza do 5. rujna 2021.

Vodstva ključnih aktera sastala su se videokonferencijom u ponedjeljak ujutro. Sudjelovali su predsjednik MOO-a Thomas Bach, predsjednik Organizacijskog odbora Tokio 2020. Mori Yoshirō, guverner Tokija Koike Yuriko te ministar za Olimpijske i Paraolimpijske igre Hashimoto Seiko.

Odluka je temeljena u skladu s glavnim principima koje je Izvršni odbor MOO-a ustanovio 17. ožujka i potvrdio na svom današnjem sastanku. To su podržali svi međunarodni sportski savezi ljetnih olimpijskih sportova i svi nacionalni Olimpijski odbori:

1. Zaštititi zdravlje sportaša i svih uključenih i podržati suzbijanje COVID-19 virusa.

2. Sačuvati interese sportaša i olimpijskog sporta.

3. Globalni međunarodni sportski kalendar

Novi datumi daju zdravstvenim vlastima i svima koji su uključeni u organizaciju Olimpijskih igara maksimalno vrijeme za rješavanje poteškoća izazvanih pandemijom. Novi datumi, godinu dana nakon originalno planiranih (24. srpnja do 9. kolovoza 2020. za Olimpijske igre i 25. kolovoza do 6. rujna 2020. za Paraolimnpijske igre), imaju dodatnu pogodnost da će minimalizirati remećenje međunarodnog sportskog kalendara u interesu sportaša i međunarodnih saveza. Omogućit će dovoljno vremena za završetak kvalifikacijskog procesa. Primijenit će se iste mjere za smanjenje vrućine koje su bile planirane za 2020.

Želim zahvaliti međunarodnim savezima na jednoglasnoj potpori i kontinentalnim udrugama nacionalnih Olimpijskih odbora na partnerstvu i potpori u procesu konzultacija posljednjih dana. Želim zahvaliti i Komisiji sportaša MOO-a s kojom smo bili u stalnom kontaktu. Uvjeren sam da, radeći zajedno s Organizacijskim odborom Tokio 2020., Vladom Tokija, Vladom Japana i svim našim sudionicima premostiti ovaj izazov bez presedana. Čovječanstvo je trenutno u mračnom tunelu. Olimpijske igre Tokio 2020. mogu biti svjetlo na kraju tog tunela, kazao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Sjajna je vijest što smo ovako brzo pronašli nove datume za Igre u Tokiju. Oni daju sigurnost sportašima, uvjerenje sudionicima i cijelom svijetu nešto čemu se može radovati. Kad Paraolimpijske igre krenu sljedeće godine, bit će to vrlo poseban izraz ujedinjenja čovječanstva, globalna proslava ljudske elastičnosti i senzacionalna promocija sporta. 512 dana do početka Paraolimpijskih igara, prioritet za sve nas uključene u paraolimpijski pokret mora biti fokus da ostanemo zdravi s našim prijateljima i obiteljima kroz ova teška vremena bez presedana, poručio je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons.