Smoje bez cenzure u Fotoklubu Split

0

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u petak se točno u podne otvara izložba ‘Smoje bez cenzure’, nastala u suradnji Hrvatskog novinarskog društva i Fotokluba Split, a uz podršku Grada Splita kao krovnog organizatora programa ‘Smojinih 100’ kojim ispred Organizacijskog odbora za proslavu koordinira Herci Ganza. Izložbom u Fotoklubu, Grad Split službeno ulazi u ‘Godinu Miljenka Smoje’, a bogat kulturni program povodom velikog jubileja – 100 godina od Smojina rođenja – odvijat će se sve do kraja godine. Od izložbi, glazbenih nastupa, zabavnih manifestacija pa do kazališnih predstava, brojni su se dionici kulturne scene grada Splita angažirali i odlučili svojim programima odat počast najvećem kroničaru Splita i Dalmacije.

Izložba u splitskom Fotoklubu zanimljiva je uvertira u sva daljnja događanja, a kroz 38 fotografija, Smoje se oku promatrača otkriva upravo onakav kakav jest i kakva ga njegovi suvremenici pamte – prpošan i britak, do srži posvećen Splitu, Dalmaciji i njihovu malom čoviku. Nije slučajnost da je fotografije za izložbu izabrao i ustupio Feđa Klarić (iz svoje i Smojine arhive), Smojin dugogodišnji suradnik i veliki prijatelj, koji je svojim objektivom pomno pratio i vizualizirao sve što bi proizašlo iz Smojina pera. Tandem Klarić-Smoje izrodio je neke od ponajboljih fotoreporterskih priča hrvatskog novinarstva, a u njihovim brojnim reporterskim ekspedicijama od nemila do nedraga, Feđa je svojim aparatom zabilježio i brojne sjajne, ljudske momente iza kulisa, intimne trenutke našeg meštra od pera. Upravo takve fotografije pronašle su svoje mjesto na ovoj izložbi. Gotovo da ne postoji osoba koja Smoju ne poznaje kao novinara, pisca, scenarista, ali ovom izložbom zajednička želja je bila pokazati Smoju čovjeka – čovjeka sitnih radosti i užitaka, velikog stvaralačkog žara i jednog sasvim posebnog, dalmatinskog hedonizma. Izložbu prati katalog s odabranim fotografijama i nekoliko tekstova/priča – uvodni potpisuje novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac, a potom sljedeća dva, jedan Feđe Klarića i drugi Smojine voljene Lepe.

Nakon otvorenja izložbe, program obilježavanja nastavlja se 11. veljače feštom ‘Smoje je naš’ u organizaciji Udruge za zaštitu kulturne i prirodne baštine u 11 sati u Slatinama, potom će 13. veljače s početkom u 19 sati u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma biti upriličen koncert Gradskog zbora Brodosplit pod geslom ‘Neću politiku u moju butigu!’. Na Smojin rođendan, 14. veljače, u Žrnovnici će se svečano otvoriti Spomen soba Miljenka Smoje u organizaciji Gradske knjižnice Marka Marulića, a istog dana održat će se i tradicionalna Smojina marenda, kao i najava predstava HNK Split i zagrebačkog kazališta Komedija koji pripremaju premijerne izvedbe Borbene ponoćke i Velog mista. 14. veljače u 20 sati kinoteka Zlatna vrata prikazat će film Roko i Cicibela. Dan žena bit će posvećen Smojinoj Lepi, popularni splitski festival pričanja priča Pričigin jednu će večer svog programa posvetiti Smoji, a do kraja godine održat će se još čitav niz događaja u njegovu čast.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ‘Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.

Izložba ostaje otvorena do 8. ožujka i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografija.