SMRAD NA KAREPOVCU NE JENJAVA, DIREKTOR ČISTOĆE: Trebat će godine da se sav taj plin spali

0

Da na dane vjetar donese smrad sa Karepovca, svakodnevnica je Splićana na koju se već i navikavamo. No javio nam se slušatelj koji se zatekao na odlagalištu i koji se šokirao stanjem.

Kako nam je istaknuo, na Karepovcu je hrpa koja gleda na grad Split u potpunosti uređena, dok je južna strana totalna suprotnost.

Ivica Karoglan, direktor Čistoće Split objasnio nam je situaciju:

Dakle, istina je, na južnoj strani Karepovca je deponiran glomazni otpad. Dakle, ponavljam isključivo glomazni otpad koji će se obraditi. To je sad u fazi rješenja. A miris koji se širi je isključivo iz fumara koji su ugrađeni na deponiju. Njih ukupno 82 i intenzitet im ovisi o vremenskim prilikama, o ruži vjetrova. Kad je pritisak jači, kad je magla i slični vremenski uvjeti zna intenzivnije smrdjeti.”

Direktor Čistoće otkrio nam je i da i otpad iz klaonica u pravilu ne smije biti na Karepovcu, već da se vozi u Sesvetski Kraljevac.

Takav otpad ne smije doći na Karepovac, a je li ga netko baci u vreću miješanog komunalnog otpada, to mi stvarno ne možemo znati. Ako bi i znali, da je iz nekog kamiona to dovezeno gore, pozvali bi inspekciju i reagirali. Da li ima takvih propusta, moguće je, ali znam i uvjeren sam da moje kolege to kontroliraju koliko god je to moguće. A to je zapravo posao nadležnih institucija” – rekao je Ivica Karoglan.

Izgleda da će se uskoro lakše disat:

Kad se instaliraju baklje za spaljivanje metana, po mom saznanju je to krajem 12. mjeseca, da će svi ti mirisi bit ublaženi. Da li će ih nestat, ne vjerujem.Budući da je sam deponij star 60 godina, možemo zamisliti koje su to velike količine metana odnosno organske tvari u utrobi deponija. Trebat će godine da se sav taj plin na neki način spali” – navodi Karoglan.

7. prosinca bi se trebala održati konferencija u suradnji sa Čistoćom Split na kojoj će se razgovarati o glavnim pitanjima na temu Lećevice, tokova biootpada i otpada iz klaonice na konferenciji u Hrvatskoj gospodarskoj komori Split.