Snažan potres u Aziji usmrtio 9 osoba

0
Foto: Ilustracija

Snažan potres jačine 6,8 koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio sjeveroistok Indije blizu granice s Mianmarom i Bangladešom, a osjetio se i u Nepalu, usmrtio je u toj regiji najmanje devet osoba, a 200 je ozlijeđenih, prenose agencije.

Epicentar potresa bio je 57 kilometara zapadno od grada Imphal, središta indijske države Manipur koja graniči s Mianmarom, prema američkom geološkom institutu, prenosi agencija Reuters. U Indiji je poginulo šest osoba, kazao je Anurag Gupta, dužnosnik vlasti za upravljanje prirodnim katastrofama, javlja AFP. Policija i bolnice u gradu Imphalu objavile su da je najmanje 100 osoba ozlijeđeno, od kojih 33 teško. Agencije su ranije prenijele da je jedna žrtva potresa u Bangladešu, vjerojatno preminula od srčanog udara. Prema novim podacima policije u Bangladešu su najmanje tri osobe umrle od srčanog udara,a 90 je ozlijeđenih.

Agencija Reuters prenosi da napore spasilaca da izvuku ljude pod ruševinama otežava prekid struje i telekomunikacijskih veza. Dužnosnik jedne od glavnih bolnica u Imphalu kazao je da je više od 50 osoba primljeno na obradu zbog ozljeda glave ili lomova. Ozlijeđeno je gotovo 200 osoba u državama pogođenima potresom, prenose agencije. Kako su stanovnici u panici izlazili na ulicu ozljeda je bilo i u naguravanju uspaničenih stanovnika.

Stanovnici Bangladeša i himalajske države Nepal bježali su iz svojih domova, a potres se osjetio i Yangonu, glavnome gradu Mianmara odakle zasad nema podataka ni o razaranjima ni o žrtvama. Sedam država sjeveroistočne Indije, koje su s ostatkom zemlje povezane uskim koridorom, smješteno je u zoni česte seizmičke aktivnosti. Godine 1950. deseci sela bili su razoreni i više od 1500 osoba poginulo je u snažnom potresu magnitude 7,6 s epicentrom na Tibetu, ali su najveće štete bile u indijskoj državi Assam. (Hina)