SOA objavila izvješće: Hrvatska na oprezu zbog džihadista i huligana

0
Foto: www.soa.hr

Sigurnosno-obavještajna agencija objavila je treće javno izvješće o svom radu za prošlu godinu. Navodi kako je Hrvatska sigurna zemlja, no na oprezu je zbog džihadista, velikosrpskih ekstremista i huligana.

SOA ističe da je prisutna ekstremistička retorika i simbolika kod dijelova pojedinih navijačkih skupina. Četnički ekstremizam jača među mlađom populacijom. U izvješću SOA-e na 40-ak stranica navodi se kako u Hrvatskoj nema izravnih terorističkih prijetnji, ali postoji potencijalni rizik.

Na području takozvane Islamske države trenutačno je šest Hrvata. SOA i dalje radi na slučaju otmice Tomislava Salopeka. SOA upozorava i na korupciju, najčešće u javnim natječajima, javnim nabavama te prilikom izdavanja dozvola i suglasnosti.

I sama SOA lani je bila često pod povećalom. Vanjski nadzor proveden je 17 puta. Sustavno se radi i unutarnja kontrola. Inicirano je 6 disciplinskih postupaka zbog povreda službenih dužnosti. SOA je lani ukupno obavila 5670 sigurnosnih provjera, 300-tinjak manje nego godinu prije.