Spavanje u čarapama je zdravo

0
Foto: Pixabay

Po podacima američkoga Nacionalnog instituta zdravstva spavanje u čarapama je dobro, piše MedicalNews Today. Naime, pritom tijelo uspostavlja pravilnu tjelesnu termoregulaciju te na taj način uspostavlja i red u funkcioniranju mozga i tijela.

Lijeganje u čarapama korisno je i jer nam pomaže da brže utonemo u san te da oko 4 sata ujutro, u vrijeme kad je temperatura tijela najniža, osiguramo organizmu dovoljnu količinu topline.

Zagrijavanje nogu i ruku utječe na proširenje krvnih žila. Pritom naš organizam prima informaciju da je vrijeme za san.

Grijanje hladnih stopala uzrokuje širenje krvnih žila, što poručuje mozgu da je vrijeme za spavanje. Pošto se krvne žile rašire na rukama i nogama,  toplina se ravnomjerno rasporedi kroz tijelo te ga priprema za spavanje, tvrde iz Nacionalnog instituta zdravstva.

Po nekim istraživanjima ljudi koji nose čarape na nogama zaspu petnaestak minuta prije nego bez njih, a čak i tradicionalna kineska medicina podupire takvo stajalište.

Treba voditi računa o higijeni nogu te ih oprati i dobro posušiti prije odlaska u krevet. Čarape trebaju biti napravljene od prirodnih materijala i ne predebele.