Split dio projekta Država bez papira

0
Foto: RD

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara i ministar uprave Lovro Kuščević potpisali su  Sporazum o sadržaju i načinu korištenja uvida u osobne podatke.

Riječ je o provođenju projekta Država bez papira kojim su sva javnopravna tijela dužna po službenoj dužnosti pribavljati podatke o građanima iz državnih matica. Sporazumom je Grad Split dobio pravo uvida u maticu vjenčanih, maticu rođenih i maticu umrlih te registar životnih partnera.

Sve to će olakšati ostvarenje prava u gradskim službama jer će službenici imati pristup bazama pa navedene dokumente neće potraživati od građana. Tako će se ubrzati procedura, a građani će uštedjeti vrijeme i novac.

Gradonačelnik i ministar su tijekom susreta razgovarali i o podizanju učinkovitosti javne uprave i doprinosu grada u tome.

Ministar Kuščević predstavio je projekte vrijedne više od 500 milijuna kuna koje provodi Ministarstvo uprave, a koji se odnose na podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave.

Ministar je kao najvažniji projekt izdvojio CDU – Centar dijeljenih usluga koji će analizirati sve poslovne procese i na jednom mjestu okupiti razne sustave javne uprave. To znači da će građani prava ostvarivati bez donošenja potrebnih dokumenata koje će službenici moći sami prikupiti.

„CDU će omogućiti transparentnost, brže izdavanje dokumenata i rješavanje predmeta, a ostvarit će i velike uštede“, rekao je ministar.

Gradonačelnik Krstulović Opara rekao je kako je Grad Split spreman sudjelovati u pilot projektu CDU – Centar dijeljenih usluga kroz naredne tri godine, ali i u ostalim projektima koje provodi Ministarstvo uprave, a koji vode prema digitalizaciji javne uprave tj. e-upravi, priopćeno je iz Uprave Grada Splita.