Split domaćin konferencije „Siromaštvo u urbanim sredinama“ na Svjetski dan socijalne pravde

0
Foto: Grad Split

Svjetski dan socijalne pravde, 20. veljače, ove će se godine u Splitu obilježiti konferencijom Siromaštvo u urbanim sredinama. Druga je to konferencija inicijative gradova – Zagreb, Split, Rijeka i Osijek – a spojit će iskustva različitih institucija i organizacija koje se svakodnevno susreću s problemima siromaštva i aktivnim pristupom rade na njegovom suzbijanju.

Splitski Caritas, Crveni križ, DES, Udruga Most i SKAC te Ministarstvo poljoprivrede govorit će o svom radu i značaju u zajednici. Koje su novosti oko doniranja hrane u Hrvatskoj, kako je organizirana usluga pučke kuhinje u Splitu, koliko je važna građanska solidarnost te kako na siromaštvo gledaju mladi volonteri samo su neke od tema koje će se u četvrtak obraditi na jednodnevnoj konferenciji u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita.

Drugi dio konferencije bit će posvećen socijalnim programima Splita, Zagreba, Rijeke i Osijeka u borbi protiv siromaštva i mjerama i aktivnostima koje gradski odjeli za socijalnu skrb provode u cilju suzbijanja i potpunog iskorjenjivanja siromaštva u svojim sredinama.

Ovo je prvi put da Grad Split organizira stručnu konferenciju ove vrste s ciljem jačanja socijalne osjetljivosti za marginalizirane skupine i okuplja pročelnike Upravnih odjela za socijalnu skrb Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, kako bi razmjenom iskustava doprinio razvoju novih usluga i unaprjeđenju životnog standarda socijalno ugroženih.

Na konferenciji se očekuje stotinjak sudionika stručnjaka s područja socijalne skrbi koji su potvrdili svoje sudjelovanje, a koji će u okviru konferencije sudjelovati u stručnom umrežavanju, razmjeni iskustava i iznalaženju rješenja za neke od navedenih problema.

Svjetski dan socijalne pravde obilježava se 20. veljače, a proglasili su ga Ujedinjeni narodi 2007. godine. Promocija socijalne pravde, osim na međunarodnoj i nacionalnoj, treba se ostvarivati i na regionalnoj osnovi i uključivati promicanje jednakosti u plaćama, dostupnosti sredstava i istih mogućnosti te razvoj i pružanje novih socijalnih usluga za posebno ranjive društvene skupine i pojedince.

 

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a svi zainteresirani trebaju se prijaviti na e-mail: soc.skrb@split.hr. Program se nalazi u prilogu.