Golovko dao Bogdaniću upozorenje pred otkaz

0
Foto: arhiva

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta Split na sastanku održanom 18. prosinca podržalo je odluku intendanta Gorana Golovka da se vršitelju dužnosti ravnatelja Baleta Dinku Bogdaniću izrekne Upozorenje pred redoviti otkaz ugovora o radu.

Takvu odluku intendant je donio budući da „nije utvrđeno da je postojalo uznemiravanje pojedinog radnika, ali da, zbog povremenog ponašanja gospodina Bogdanića prema ansamblu postoji povreda obveza iz radnog odnosa i to temeljem određenja čl. 100. st. 1. toč. 7. Pravilnika o radu HNK Split“.

Donosimo izjavu Golovka u cijelosti:

“Budući da u Postupku za zaštitu dostojanstva radnika, pokrenutom po pritužbi koju je protiv ponašanja v. d. ravnatelja Baleta podnio jedan zaposlenik (solist baleta II. grupe), nije utvrđeno da je postojalo uznemiravanje pojedinog radnika, ali da, zbog povremenog ponašanja gospodina Bogdanića prema ansamblu postoji povreda obveza iz radnog odnosa i to temeljem određenja čl. 100. st. 1. toč. 7. Pravilnika o radu HNK Split, gospodinu Dinku Bogdaniću izričem Upozorenje pred redovni otkaz ugovora o radu i taj sam prijedlog stavio pred Kazališno vijeće HNK Split.

Pri tome uzimam u obzir i pisana upozorenja predstavnika Sindikata djelatnika u kulturi, koji navode primjere neprimjerenog ponašanja v. d. ravnatelja prema zaposlenicima splitskog baleta kao i stavove iznesene na sastanku s ansamblom u Baletnom studiju, održanom 14. prosinca ove godine.

S druge strane, primio sam i desetak potpisanih izjava članova baletnog ansambla i baletnih solista, stalnih zaposlenika i honorarnih suradnika, kojima daju podršku radu i karakteru Bogdanića. Isto tako uzimam u obzir i incident kojeg je prijavila baletna plesačica Alexandra Bertea, optužujući gospodina Bogdanića za šovinističko izražavanje usmjereno protiv osoba rumunjske nacionalnosti.

Utvrđujući činjenice o ovom događaju, dobiveni su proturječni iskazi svjedoka o sadržaju i načinu izgovorene psovke, a u medijima je interpretirana različito od navoda gospođice Bertea, predanim predstavniku sindikata u vidu pisane pritužbe, i različito od navoda koje je usmeno izložila pred pravnicom HNK Split, gospođom Donadini Jajac i preda mnom. Iskazi ljutnje i psovanje, upućeni bilo izravno bilo neizravno, predstavljaju neprimjereno ponašanje, nedopustivo u bilo kom radnom ili socijalnom okruženju. Na sastanku 14. prosinca gospodin Bogdanić uputio je ispriku gospođici Bertea i članovima ansambla rumunjske nacionalnosti.

Jučerašnja izjava HHO-a vrvi netočnim i neprovjerenim navodima o spomenutom incidentu, a prenosi ih i dio medija. Po usmenoj pritužbi gospođice Bertea, ispričao sam joj se u ime kazališta i u svoje osobno ime, što je učinila i pravnica, gospođa Donadini Jajac. Od gospodina Bogdanića zatražio sam isto. Pravnica je, u mojoj nazočnosti, gospođicu Bertea upoznala s pravnim sredstvima kojima bi mogla ustati u zaštitu svog dostojanstva, s obzirom da se Postupak za zaštitu dostojanstva radnika pokreće po prijavi zaposlenika kazališta, a ne njegovih honorarnih suradnika. Nisam joj spominjao datum isteka njenog ugovora.

Uzimajući u obzir sve okolnosti, činjenice i planirani program HNK Split, zajednički stav Radničkog vijeća i Sindikata te nakon izjava članova ansambla koji smatraju da ponašanje gospodina Bogdanića ne predstavlja ponašanje koje bi se moglo okarakterizirati kao vrijeđanje, ali i izjava koje svjedoče da su se neki članovi/ice ansambla mogli osjetiti povrijeđeni ponašanjem v. d. Ravnatelja baleta, predložio sam Kazališnom vijeću da se gospodinu Bogdaniću izrekne Upozorenje pred redovni otkaz ugovora o radu.”

Intendant HNK Split,
Goran Golovko