Split ima prvu high-tech senzornu sobu u Hrvatskoj

0
Foto: pixabay.com

Udruga Spektar u Splitu  na adresi Šime Ljubića 18,Trstenik  službeno je otvorila prvu  senzornu soba za djecu s poteškoćama u razvoju.

Od Grada su u zakup dobili prostor, a rad udruge podržalo je 157 donatora, čime su osigurana novačana sredstva,materijali i ljudski kapaciteti za provedbu ovog velikog i zahtjevnog projekta.Vrijednost radova i opreme iznosi preko 400.000,00 kuna.

Matea Videk, radna terapeutkinja navodi da je senzorna soba sama po sebi stimulativna soba za poticanje razvoja grube motorike ali i samog senzoričkog razvoja koji je preduvjet za kvalitetno učenje. Uvođenjem interaktivne tehnologije osigurano je kvalitetnije praćenje napretka djeteta, ali i povećanje njegove motivacije koja za konačni cilj ima uspješno rehabilitirano dijete spremno na inkluzivno uključenje u zajednicu.

Ideja senzorno interaktivne sobe bila je spojiti senzornu integraciju i asistivnu tehnologiju u jednu cjelinu koja će izvući maksimum iz svakog djeteta. Kao radni terapeut, Matea je bila vođena  idejom da je motivacija djeteta jedini ključ dobrog napretka kroz terapijske postupke te glavni cilj svake rehabilitacije nije sredstvo rehabilitacije već ostvareni ciljevi, koji su u ovom slučaju  maksimalna samostalnost u aktivnostima svakodnevnog života.

Korištenje interaktivnog monitora poticat će djecu na provedbu grupomotoričkih aktivnosti kroz digitalizirani sadržaj koji je ovoj generaciji na visokoj ljestvici prioriteta i motivatora, također, djeca unutar senzorno interaktivne sobe imat će na sebi pametnu narukvicu koja će biti spojena na pametnu ploču i time osigurati terapeutu praćenje razine uzbuđenja prilikom terapijskog postupka. Pametna ploča također omogućava da dijete na većoj motivacijskoj razini razvija grubu i finu motoriku, kogniciju te logičko zaključivanje kroz animacije reproducirane na velikom interaktivnom ekranu.