Split iz Eu fondova dobio 200 tisuća eura za pametnu javnu rasvjetu

0

Europski fond za regionalni razvoj je odobrio Gradu Splitu projekt “CitiEnGov” (Cities for a Good Energy Governance – Gradovi za pametno energetsko upravljanje), koji je bio prijavljen na natječaj u sklopu programa Interreg Central Europe.


Riječ je o projektu čiji je programski prioritet stvaranje gradova i regija u srednjoj Europi s niskim emisijama ugljika u atmosferu i specifičnim ciljem izrade lokalnih strategija održive energetike.

Grad Split je jedan od deset partnera na projektu u kojem je vodeći partner razvojna agencija SIPRO iz Ferrare (Italija), dok su ostali partneri gradovi Ludwigsburg iz Njemačke, Bydgoszcz i Grodzisk iz Poljske te energetske agencije SINERGIS (Trento, Italija), WEIZ (Weiz, Austrija), GOLEA i LEAG (Nova Gorica i Kranj, Slovenija) te ÉARFÜ (Debrecin, Mađarska).

Ukupni budžet, odnosno ukupna vrijednost projekta je 2.209.940,00 eura, od čega sufinanciranje iz sredstava ERDF-a iznosi 85 posto, a predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci. U okviru ukupnog iznosa Grad Split će raspolagati s 203.950,00 eura, a potpisivanje partnerskog ugovora je predviđeno u lipnju ove godine.

Tim sredstvima u Splitu će se financirati postavljanje suvremene energetski učinkovite i pametne javne rasvjete. Odnosno, pilot projekt implementacije energetski učinkovite javne rasvjete s mogućnošću upravljanja pomoću računalne aplikacije povezane s GIS sustavom Grada Splita i to na 80 rasvjetnih tijela u odabranom dijelu grada. Izradit će se i  energetski planovi Grada Splita na trogodišnjoj razini : Akcijski plan energetske učinkovitosti i tri godišnja plana energetske učinkovitosti, provođenje edukacija za građane i promocija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kroz “Energy caffe”, kao korak ka efikasnijem gospodarenju energetskim resursima kojima grad Split raspolaže te ostvarivanju energetskih ušteda kroz mjere energetske učinkovitosti.

Projekt je odabran između njih 640 prijavljenih u prvi krug u travnju 2015. godine.  3. prosinca prošle godine ušao je zajedno s 91 projektom u drugi krug,  od kojih je konačno odabrano tek 35 projekata.