Split je ovogodišnji šampion turizma

0

Grad Split ovogodišnji je šampion turizma! Prestižnu turističku nagradu dodijelio mu je Večernjak, čiji novinari svako ljeto već 40. godina u Turističkoj patroli obilaze i ocijenuju hrvatska turistička mjesta.

Zasluženu plaketu splitskom gradonačelniku Baldasaru uručio je glavni urednik Dražen Klarić na carskom trgu – Peristilu, gdje je na svečanosti osim brojnih turista, bio prisutan i ministar turizma Darko Lorencin.

“Imamo i dalje namjeru biti najbolji” -bila je prva reakcija splitskog gradonačelnika koji je , uz zvuke fanfara koji prate smjenu Dioklecijanove straže , rekao kako su za ovaj uspjeh zaslužni privatni iznajmljivači i ugostitelji, jer Splitu nedostaju veliki hoteli i 5 tisuća kreveta.

Nekadašnje tvornice i proizvodnju zamijenio je turizam, pa se čini da nije tako ni loše što ih nema, no bez obzira na odlične turističke rezultate, Baldasar smatra da bi nam dobro došle moderne industrije:
Turizam je krasan i divan, ali turizam ipak ne zarađuje u tolikoj mjeri koliko zarađuju neke druge grane industrije. Međutim moramo bit zadovoljni s tim što imamo, a osobito sa ovim , ipak je ovo velika prestižna nagrada. U konkurencijisu bile megasile Dubrovnik, Poreč. Oni su za mene svjetske turističke sile za mene, a to još više znači za Split ova nagrada.”

Splitu je cilj biti kao Dubrovnik, rekao je Baldasar i  na pitanje  zašto bi kao turist izabrao baš Split, jednostavno odgovorio:
“Zato što  je to najlipši grad na svitu! Zato što sam vidio na svim portalima je Split prisutan, osobito u zadnje dvije godine preko Ultre, povuče vas na Split. To je ono što su mi rekli turisti koje sam pitao. Kad dođu ovdje tek onda vide koliko je to zaiste više nego što su očekivali.”

Turisti su danas  o Splitu saznali i novu činjenicu kad im se na engleskom obratio ministar Lorencin i zaželio dobrodošlicu u  Dalmaciju i Hrvatsku, te istaknuo kako je njihov dolazak u Split  vrlo dobra podrška aktivnostima domaćina i daljnjem razvoju turizma u gradu.

Za ministra Lorencina nagrada je bila očekivana , jer je Split u posljednjih nekoliko godina napravio velike korake u turizmu:
Split je postao turistička meka i istaknuta destinacija još prije nekoliko godina, a nagrada je pokazala kako je na pravom putu .Razvio je i ponudu, prilagodio se, iskoristio sve one atribute koje ima od   kulturne baštine, privatni sektor se tu jako dobro uključio i nadovezao. U biti sada ima jednu lijepu veliku mogućnost da odlučuje u kojem pravcu se razvijati i ovo je samo jedan mala kontrolna točka na putu Splita do vodeće mediteranske destinacije.”

Ministar je izdvojio  city break turizam i raznolikost turističkih proizvoda kao jedan od puteva:”
City break turizam raste iz godine u godinu velikim stopama između 10 i 20 posto i baš iz tog razloga trebaju se gradovi afirmirati i tematizirati , ispoljiti onu kulturnu baštinu koju imaju i tu kreirati čitav niz malih turističkih proizvoda  što otvara veliko područje za male poduzetnike da se uklope u tu ponudu.”

Večernjakova Turistička patrola prati Split zadnjih 10 godina i brojke su sve bolje i bolje,a što je ove godine bilo presudno ,  rekao je  glavni urednik Dražen Klarić:
“Ono što je presudilo ove godine je taj uspješan spoj grada koji istovremeno živi , a na neki način je grad muzej i sve izjave koje su prikupili naši reporteri govore o  oduševljenosti stranih turista da su u jednom živom muzeju koji živi 24 sata.”

Split je nedostatak hotelskog smještaja uspješno nadomjestio privatnim, a prevagu nad ostalim kandidatima za nagradu donijela mu je i  činjenica da nudi dovoljno sadržaja za mlade ljude , ali i za obitelji.