Gradsko vijeće: Splićanima će biti vraćeno 27 milijuna kuna naplaćenih bez osnove

0

Završena je danas nastavljena sjednica splitskog Gradskog vijeća započeta prošli tjedan. Prihvaćeno je izviješće o Planu gospodarenja otpadom za 2015.g.

O ovoj točki izvjestitio je Špiro Cokarić, pročelnik za komunalu. Naveo je kako se intenzivno radi na sanaciji Karepovca.

Petar Škorić (HDZ) upozorio je kako po pitanju gospodarenja otpadom fali vizije, a zapitao se zašto se nisu koristila sredstva iz EU fondova. Prema njegovim riječima, nije napravljeno ništa.

Zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo odgovorila mu je kako je skroz promašio temu, jer se radi o izviješću o izvršenju Plana, a ne o budućim planovima. Također je naglasila kako se bez riješenih pitanja vlasništva ne može aplicirati prema fondovima.

Marijana Puljak iz stranke “Pametno” kritizitrala je postojeće stanje i rad “Čistoće”.  U 2015. godini građani Splita su uložili 15 milijuna kuna za unapređenje i bolju organizaciju gospodarenja otpadom. Od toga je 670.000 kn uloženo u medije, promidžbu, edukaciju, duplo više nego prethodne godine. I što su građani dobili nakon ovih ogromnih uloženih sredstava? Gotovo ništa! Ciljevi koje Čistoća ostvaruje su nabavka opreme i saniranje gradskih divljih deponija. U periodu od 7 godina nisu napravljeni nikakvi pomaci naprijed, niti jedan razvojni cilj nije ostvaren  – smatra Puljak. Dodala je da je državna revizija utvrdila da se novac prikupljen namjenski za sanaciju Karepovca koristio nenamjenski, 80 milijuna kuna je otišlo u Zapadnu obalu. To je ono u čemu je Grad dobar, u nenamjenskom trošenju sredstava vlastitih građana. I nitko ne odgovara za to, ustvrdila je Puljak.

Na sjednici se raspravljalo oko izvješća o utrošenim sredstvima za naknadu za razvoj koja su se bez pravne osnove naplaćivala od 2013. do 2015. godine od strane “Vodovoda i kanalizacije”.

Jakov Prkić iz stranke Pametno izračunao je da je ovaj propust njegovo domaćinstvo koštalo 180 kuna, a sve građane Splia 27 milijuna koje su se naplatile bez osnove. Ljubica Vrdoljak je predložila da se građanima sljedećih godina ne naplaćuje ta naknada od 50 lipa po kubiku vode. Izviješće je primljeno na znanje. Ljubica Vrdoljak je predložila da stručne službe Gradskom vijeću sastave zakonit zaključak i tehniku provođenja odluke, jer se odluka ne može retroaktivno donijeti. To je i usvojeno pa u budućem razdoblju Vodovod ne bi naplaćivao tu naknadu, a odluka bi bila na snazi. Na ovakav način bi se  građanima vratio njihov novac.

Grad će raspisati natječaj za prodaju dijela svog zemljišta uz Vukovarsku ulicu zbog zahtjeva investitora koji želi objediniti nekoliko čestica za gradnju zgrade, poslovno-stambenog objekta.

Gradonačelnik Ivo Baldasar izvjestio je o prijedlogu zaključka o davanju potpore Vukovara za obnovu ‘Vukovarskog vodotornja’ – simbolu hrvatskog zajedništva.

Napravljen je cijeli projekt. Uplatnice će se dostaviti zajedno s komunalnim uplatnicama, pa da građani uplate koliko mogu. Drugi način je prikupljanje donacijama  da se stave sandučići u Splitsku banku, a treći način financiranje je poziv poduzetnicima, odnosno pravne osobe da uplate, a četvrti stup je da Gradsko vijeće donese odluku da iz pričuve uplatimo određeni iznos direktno, rekao je gradonačelnik. Taj bi iznos bio 200.000 kuna. to je jednoglasno usvojeno.

Ivica Grubišić Gire je pozvao vijećnike da se odreknu jedne mjesečne naknade od 2.000,00 kuna. Dogovoreno je da će odricanje od vijećničkog paušala svaki vijećnik potpisati ponaosob, jer se radi o individualnimn pravima svakog vijećnika.