Split: Obilježen Dan antifašističke borbe

0
Foto: Foto: Josko Supic / CROPIX

U Splitu je obilježen Dan antifašističke borbe. U organizaciji Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije  održao se prigodni program u Muzeju grada Splita.

Prije toga položeni su vijenci  na Gradskom groblju Lovrinac i to na kosturnici na spomen borcima NOB-e, groblju branitelja Domovinskog rata, središnjem križu i dpomen ploči poginulim Bošnjacima-muslimanima braniteljima u Domovinskom ratu. Također je položen aranžman na Spomen zatvaranim, prognanim, mučenim i strijeljanim ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije.

U Muzeju grada Splita održan je prigodni program. Govore su održali predsjednik udruge Vedra Ranko Britvić, zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš te dožupan Luka Brčić.

Britvić je nabrojao niz imena mladosti iz Splita i šire okolice koji su pali za slobodu. Istaknuo je da je žalosno da ni ’50 metara ulice u gradu’ ne nosi spomen na ono što si nam dali. Prozvao je gradske oce da se ne mogu dogovoriti što je bilo prije 75 godina i tko je pobjednik i na čijoj su strani bili, pa osnivaju povjerenstvo da bi se uklesao jedan od najznačajnijih datuma u povijesti na štandarac, 26. listopada 1944.

Dogradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš: ‘Ovo je jedan od 4 najvažnija praznika koji čine temelj hrvatske neovisnosti i hrvatske demokracije i u tom svjetlu, ispred Grada Splita, u svoje ime i ime gradonačelnika, izražavam pijetet i poštovanje prema toj dionici hrvatske prošlosti.’