Split: Ovaj vikend održava se 10. Međunarodni pčelarski sajam

0
Foto: pixabay.com

Savez pčelarskih udruga Splitsko – dalmatinske županije organizira 10. Međunarodni pčelarski sajam koji će se trebao održati 09. i 10. studenog, 2019. godine u gradu Splitu, hotel Zagreb. Savez je osnovan početkom 2010.g., trenutno broji 22 udruge, 1100 članova, te oko 50000 košnica.

Sajam bi kao i do sada pored promotivne i prodajne komponente trebao imati i edukativni karakter, pa bi se na stručnim predavanjima proizvođači i posjetitelji mogli informirati putem stručnih predavanja s temama vezanim za problematiku proizvodnje i plasmana proizvoda od meda.

Na ovogodišnjem sajmu će se upriličiti po treći put „Medni doručak“ od meda sa hrvatskih pčelinjaka, na kojemu će sudjelovati svi izlagači, posjetitelji dužnosnici, te ponovno djeca osnovnih škola iz Otoka Dalmatinskog OŠ „Kamešnica“ i Hana – Obrovac sinjski OŠ “Ivana Mažuranića“, a koja će prezentirati i rad učeničkih zadruga.

U sklopu manifestacije vršit će se ocjenjivanje prijavljenih uzoraka na temelju Pravilnika o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda. Fizikalno-kemijsku i mikroskopsku analizu prijavljenih uzoraka izvršit će Agronomski fakultet Zagreb. Na ocjenjivanje kvalitete-analizu meda u 2018. godini prijavljeno je 98 uzorka.

Vizija pokretača sajma je da Pčelarski sajam “Dalmatina” bude mjesto razmjene informacija, edukacije, uspostavljanja kontakata, ali isto tako i mjesto pokretanja novih ideja i inicijativa koje će hrvatsku pčelarsku proizvodnju i ponudu, učiniti konkurentnijom na europskom tržištu.

Na Sajmu se očekuje sudjelovanje vodećih proizvođača meda s područja RH, regionalni proizvođači meda i opreme, predstavnici udruga proizvođača, individualni proizvođači, kao i gosti iz susjednih država, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, te gosti iz zemalja članica EU, predstavnici Udruga, regionalnih obiteljskih gospodarstava.