Split: Potpisan novi Kolektivni ugovor djelatnika ustanova u kulturi

0
Foto: PR

Zaposlenici ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Split dobili su danas novi Kolektivni ugovor koji su danas u Gradskoj upravi potpisali gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ravnatelji javnih ustanova u kulturi i glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Domagoj Rebić.

Riječ je o temeljnom dokumentu koji regulira sva prava i obveze kako poslodavaca, tako i za oko 450 djelatnika koji rade u nekom od muzeja, kazališta, u gradskoj knjižnici i drugim ustanovama u vlasništvu Grada.

Pregovor su bili zahtjevni, ali sretan sam zbog toga što smo ostvarili svoje ciljeve, prvi da imamo Kolektivni ugovor, drugi da smo u njemu zadržali postojeću razinu materijalnih i drugih prava zaposlenika i treći je izjednačavanje materijalnih i drugih prava ustanova u kulturi sa službenicima i namještenicima u upravi Grada Splita budući da se financiramo iz istog izvora, kazao je glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Domagoj Rebić.

Prema njegovim riječima u cilju izjednačavanja prava svih proračunskih korisnika zaposlenici ustanova u kulturi novim Kolektivnim ugovorom ostvarivat će dodatak na plaću 2, 4 ili 5 posto s obzirom na godine staža, dobivat će i naknade za Božićne blagdane te regres za godišnji odmor. Iz ugovora su izbačeni uvjeti za dvokratni i smjenski rad, ali su dogovorena 5 postotna povećanja plaća za sate provedene u posebnim uvjetima. Uz zadržavanje svih dosadašnjih materijalnih prava dogovoreno je osiguranje i sistematski pregledi zaposlenika.

Vjerujem da možemo biti zadovoljni s konačnim dokumentom koji u velikoj mjeri izjednačava uvjete naših djelatnika u kulturi sa ostalim djelatnicima u Gradskoj upravi za koje je lani potpisan Kolektivni ugovor, rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. U pripremi za donošenje ugovora za zaposlenike Gradske uprave, kako je kazao, nakon godinu dana pregovaranja sa sindikatima su shvatili da do tada nitko nije imao iskustva s obzirom na činjenicu da su zadnji pregovori bili 2009. godine. Od tada do lani ništa se nije događalo, nisu se donosili novi ugovori, nego su se samo stari prolongirali.

Mi smo krenuli u potpuno novu priču i donijeli jedan dobar dokument, stekli smo jedno zajedničko novo iskustvo koje smo koristili i ovom prigodom, a nakon današnjeg potpisivanja Kolektivnog ugovora za djelatnike u kulturnim ustanovama, takav posao očekuje nas s našim djelatnicima u gradskim vrtićima koji od 2006. godine nemaju potpisani Kolektivni ugovor, poručio je gradonačelnik Krstulović Opara čestitajući svima koji su doprinijeli da se unatoč krizi napravi financijski i pravni i okvir koji je svih zadovoljio.