Split: Pregledajte madeže besplatno

0

Javnozdravstvena akcija „Sa Suncem u lito!“ održat će se u subotu, 29. lipnja, od 09:00 do 11:00 sati na plaži Bačvice u Splitu  u organizaciji Županijske lige protiv raka. U sklopu akcije, građani će imati priliku besplatno pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja.

Inicijalni uvid u stanje kože vršit će dr.sc. Lina Mirić Kovačević, dr.med. i Iva Bojčić, dr.med., sa Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od 3 i pol milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132.000 od melanoma. Zloćudni tumori kože imaju najbržu rastuću incidenciju od svih tumora. O tome govori podatak da više od 22.000 Europljana umire od melanoma.
Prema podacima Registra za rak RH 2014. registrirano je 587 novooboljelih od melanoma te se prosječno otkrije 13,7 oboljelih na 100.000 stanovnika. Ovaj iznimno biološki potentan tumor bilježi značajan porast u incidenciji u posljednjih 30 godina, čak 149 % za muškarce i 130 % za žene. Valja istaknuti i da je stopa smrtnosti porasla posljednjih 30 godina za 50 %.
Zahvaljujući javnozdravstvenim preventivnim akcijama, u više od 50 % oboljelih, dijagnosticira se lokaliziran melanom bez metastaza. Rana dijagnoza omogućava jednostavniji terapijski postupak uz odlične estetske i funkcionalne rezultate. Zapamtite, u početnim fazama bolesti moguće je izliječiti preko 95% oboljelih.
Od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, iako se posljednjih godina bilježi porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da potječu od sunca ili umjetnih izvora UV zračenja, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože pa tako i melanoma.
Možemo li spriječiti nastanak melanoma i ostalih kožnih karcinoma?
Višegodišnje djelovanje sunčevih zraka dovodi do kroničnih promjena na koži, s pojavom kožnog tumora kao najlošijeg ishoda.
Za izbjegavanje rizičnih faktora najbolja je prevencija:
• izbjegavajte ljeti boravak na suncu između 10 i 16 sati
• koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, posebno djeca i osobe svjetlije puti
• ukoliko ste izloženi suncu koristite prikladnu odjeću i pokrivala za glavu, zaštitite oči
• učestali odlasci u solarije štetno djeluju na vašu kožu
Jednostavno, a spašava život!