Split: Proslavljen 55. rođendan Hrvatskog paraolimpijskog odbora

0
Foto: RD

Hrvatski paraolimpijski odbor  proslavio je 55. rođendan koji je obilježen  prigodnim događanjem ispred splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Na Trgu Gaje Bulata Splićani su se mogli okušati u parastolnom tenisu, parataekwondou i košarci u kolicima. Bio je tu i dječi kreativni kutak kao i prigodan kviz posvečen uspjesima hrvatskih paraolimpijaca.

U proteklom vremenu 22 sportaša osvojila su 45 medalja na paraolimpijskim igrama  . To je brojka s kojom se HPO s pravom ponosi.

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić u svom govoru u Splitu naglasio je da je sportski pokret osoba s invaliditetom je pogotovo u posljednjih 20 godine u svijetu doživio pravu ekspanziju.

-Ponosno mogu reći da naš savez uspješno drži korak sa svim zbivanjima u svijetu, kako na visokom nivou organizacije,  tako i u povećanju masovnosti, uključivanju mladih, a kao vrh piramide tu su i odlični sportski rezultati“ naglasio je Kovačić i dodao „Prepoznavanje sportskog pokreta osoba s invaliditetom u svim slojevima društva nasušna je potreba, a iskazivanje svih pozitivnih strana sporta po društvo, iskazivanje je civilizacijskih dosega, stvaranje cjelokupne slike koju prenosimo u sve dijelove Lijepe Naše i u svijet zapravo naš je trajni zadatak- rekao je Kovačić.

HPO je  najviša nevladina nacionalna sportska  udruga sportaša s invaliditetom. U njemu su udruženi 14 nacionalnih, 11 županijskih i 9 gradskih sportskih saveza osoba s invaliditetom s više od 165 sportskih klubova osoba s invaliditetom.

Hrvatske paraolimpijce od 25. do 06. rujna 2020. očekuje nastup na 16. ljetnim paraolimpijskim igrama u japanskom Tokyu, gdje se očekuje nastup njih 20-tak u osam sportova.