Split: Prosvjed u gradskom kotaru Mejaši

0
Foto: Hina/Mario Strmotić

Dvjestotinjak stanovnika splitskog gradskog kotara Mejaši mirnim su prosvjedom još jednom upozorili na probleme pristupnih cesta novog trgovačkog centra Mall of Split čije je otvaranje predviđeni koncem mjeseca.

Šetnjom preko pješačkog prijelaza na kratko su zaustavili promet Vukovarskom ulicom i poručili kako će s prosvjednim aktivnostima nastaviti dok se ne ispune svi njihovi zahtjevi.

Najveći centar tog tipa u regiji, uvjereni su stanovnici Mejaša i Dragovoda bez adekvatnih pristupnih cesta stvorit će totalni kaos u kvartu, a prema dosadašnjem tijelu radova na pristupnim prometnicama, više je nego jasno kako će se otvaranje odgoditi na koji dan.

U tijeku su radovi na izgradnji dvotračnog mosta s parkirališta centra na Vukovarsku ulicu, kao i istočnog ulaza i izlaza s ulice 141. brigade. Treći prilaz koji je trebao poslužiti i kao glavni cestovni pristup Mallu nije se ni započeo raditi. Riječ je o četverotračnoj prometnici koja bi centra povezivala s ulicama Domovinskog rata i Zbora narodne garde.

Razloge izlaska građana na ulice pojasnio nam je predsjednik Gradskog kotara Mejaši, Vice Mihanović: Stanovnici GK Mejaši i mi u kotarskom vijeću smo poprilično uvjereni da će se otvorenjem ovog novog centra uz ovakvo prometno rješenje stvari ogromne gužve na ulicama samog kotara. Bilo je nekih razgovora s Gradom i dopisa s naše strane i upozorenja. Naš jedini zahtjev je da se otvori spoj s Ulice Josipa Jovića prema Zboru narodne garde odnosno Domovinskog rata. Na taj način će ljudi koji dolaze iz zapadnih dijelova grada, koji dolaze autoputom iz zaleđa samog Splita, neće ulazit na prometnice koje se protežu kroz gradski kotar nego će imati direktan pristup samom centru. Mislimo da bi na taj način smanjili intenzitet prometa i zaštitili građane, u prvom redu djecu.

Preko 150 milijuna kuna investitor je položio na račun grada Splita, naglasio je Mihanović, no vrlo malo tih sredstava koji su uprihođeni s osnove komunalnog i ostalih doprinosa se vratilo u kvart kroz gradske investicije u komunalu. I to je jedan od razloga za nezadovoljstvo stanara zaboravljenog splitskog kvarta Mejaši: Očekujemo od gradske vlasti da se ta sredstva koja su uprihođena, posebno na području našeg kotara, u malo većem iznosu vraćaju kroz ulaganja u infrastrukturu. Međutim, o samoj problematici cesta oko centra važno je naglasiti da se ova investicija proteže kroz nekoliko gradskih vlasti tako da ne možemo kazati da je samo ova gradska vlast isključivi krivac ali mi nemamo izbora. Mi ne možemo prozivati nekakve prošle, moramo apelirati prema ovoj vlasti koja sada ima poluge i mogućnosti da nam pomogne.

Ukoliko se zahtjevi prosvjednika ne ispune u što kraćem roku, istaknuo je Mihanović novi prosvjedi sasvim su izgledni: Sve će ovisiti o tome hoće li ovaj naš prosvjed polučiti nekakvi rezultat. Opet ćemo sazvati zbor građana i zajedno s njima ćemo donijeti odluke o daljnjim koracima.

Pokušali smo po ovom pitanju kontaktirati i gradonačelnika Splita Ivu Baldasara, no odgovor do ovog trenutka nismo dobili.