Split: S novih 400 parkirališnih mjesta počinje naplata parkiranja izvan centra

0
Foto: Grad Split

U idućih 7 mjeseci Split će dobiti novih 400 parking mjesta na Mertojaku i Sućidru, ali i naplatu parkiranja u kvartovima izvan centra grada.

Potpisani su ugovori o izgradnji i dogradnji montažnih garaža na već postojećim parkiralištima u Ostravskoj i Krležinoj ulici s tvrtkom Lavčević koje će izvoditi radove vrijedne gotovo 12 milijuna kuna.

S tim bi mi započeli proces rješavanja jednog od najvećih problema grada Splita, a to je problem parkiranja. S obzirom na broj stanovnika i broj vozila, procjena je da gradu nedostaje čak pet tisuća parking mjesta. Da bi to ublažili osmislili smo ovaj model i stavili ga u proračun za 2016. godinu, a ovo je početak njegove realizacije, rekao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i dodao kako, kad ga ne vozi službeni vozač, i on ima problema s parkiranjem automobila.

Model nije nov, gradonačelnik je istaknuo kako se montažna parkirališta mogu vidjeti i ispred sjedišta Mercedesa u Stuttgartu.

Parkiranje će na tim parkiralištima isprva biti besplatno, no postepeno će se uvoditi naplata parkiranja, a plaćanje parkiranja na uličnim i vanuličnim parkiralištima širit će se od centra grada i na druge kvartove.

Nova gradska tvrtka “Split parking” dobit će sva postojeća ulična i vanulična parkirališta na upravljanje i naplatu, kako bi tim sredstvima uz pomoć banaka financirala izgradnju novih, dok Grad ima namjeru kupiti tvrtku “Hvidra”.

Sva parkirališna mjesta koja ovog momenta kontrolira tvrtka Promet će preći u “Split parking”, zajedno sa zaposlenicima i  pratećim  sustavima, tako da “Promet” neće biti oštećen. Ponudili smo da kupimo “Hvidru” ukoliko se Gradsko vijeće složi, jer se isplati preuzeti tu tvrtku čija vrijednost su pauk vozila. Naravno da ćemo u tom slučaju preuzeti i njihove zaposlenike.

Oko šest tisuća parkirališnih mjesta moglo bi se dobiti kroz tri modela u roku od tri godine, istaknuo je na potpisivanju ugovora gradonačelnikov savjetnik za urbanizam Dražen Pejković:

Cijeli model vezan uz “Split parking” bit će na sjednici Gradskog vijeća.U prvom paketu ima 20-ak lokacija kojima bi osigurali oko 3 tisuće novih parkirališnih mjesta, dok bi drugi paket bio duž postojećih prometnica tamo gdje to tehnički uvjeti dopuštaju. tu isto nalazimo dvije do tri tisuće mjesta i smatramo da bi time riješili dio najakutnijeg  problema.

Jedna od tih 20-ak lokacija je u Spinutu gdje bi se pronašlo 600 novih parkirališnih mjesta, a treći model rješavanja problema bila bi izgradnja  garaža u javnoj upotrebi putem privatnih investicija.

Mi sad samo radimo nova parkirališna mjesta, nismo dogovorili ni način eksploatacije ni cijenu. To još moramo dogovoriti sa tvrtkom “Split parking”, moramo napraviti proračune. Sigurno će biti neke naplate, ali koliko ne bih prejudicirao. Ovisi o tome gdje su, ali za građane izvan užeg centra grada neće se drastično povećati troškovi.

Grad je pri kraju pregovora o prodaji svog zemljišta investitoru tvrtki Ora koja će zatim u Svačićevoj ulici graditi stambeno-poslovni kompleks i podzemnu garažu s 200 parking mjesta u javnoj upotrebi. Sredstvima koje će Grad uprihoditi prodajom zemljišta, financirat će davni projekt prometnog povezivanja istoka i zapada Splita kroz  Manđerovu ulicu.