Split: sportski novinari prikupili tonu hrane za siromašne

0

Splitski sportski novinari i ove su godine prikupili tonu hrane za socijalnu samoposlugu, a kutije s hranom i higijenskim potrepštinama jutros su u prostorije Mosta, udruge koja se brine o beskućnicima, donijeli mnogi sportaši.

Pokretač akcije, novinar Tomislav Gabelić rekao je kako je akcija “Tona hrane za splitske beskućnike” u posljednje četiri godine odavno premašila tu brojku jer se uvijek prikupi i više od tone potrebnih namirnica te da više i ne zbrajaju količinu. Brojka zaista nije bitna, nego je važno da sportaši dođu u Udrugu Most i razvesele korisnike, da se prikupi hrana i potakne ideja o solidarnosti. Ovom prilikom najavljujem da će subotnji derbi Hajduka i Splita biti posvećen solidarnosti. Igrači će na teren istrčati u majicama socijalne samoposluge s prigodnim transparentom, čime želimo potaknuti sve ljude da se odazivaju takvim akcijama, da sami dođu u socijalnu samoposlugu i pomognu onima kojima je najpotrebnije, rekao je Gabelić.

Dirnuta onim što je vidjela, predsjednica Mosta Đordana Barbarić izjavila je da je imati splitske velikane sporta i olimpijce koji su donijeli tonu hrane danas, na Dan ljudskih prava i uoči 15. obljetnice te udruge, najljepša poruka koju je moguće uputiti i najkonkretniji oblik potpore korisnicima Mosta, njihovu radu i borbi protiv siromaštva.

Osjećaj potpore grada i građana koji svakodnevno dolaze te prikupljena tona hrane koja se donese u jednom danu, i kada je to sa sto strana učinjeno, dovoljno govori o Splitu, rekla je Barbarić, dodajući da u njihovom prihvatilištu trenutačno boravi 35 korisnika te da ih je još toliko na ulici u neodgovarajućim uvjetima. Rekla je i da socijalna samoposluga skrbi i o 361 obitelji s 900 odraslih osoba i 200 djece kojima pomažu na mjesečnoj razini. Nakon mjesečne podjele namirnica najugroženijim obiteljima, koja traje prva tri dana u mjesecu, kontinuirano pune police već osam mjeseci. Dosad se nikad nije dogodilo da su police prazne, što je velika stvar, ocijenila je Barbarić.

Akciji se i ove godine odazvala naša najtrofejnija skakačica uvis Blanka Vlašić, koja je rekla da joj je drago što je akcija postala tradicionalna te kako očekuje da će se nastaviti sljedećih godina. U akciji sudjelujem već nekoliko godina, ali mi je danas prvi put da sam osobno donijela donaciju splitskoj socijalnoj samoposluzi. Oduševljena sam idejom da ljudi kojima je to potrebno mogu doći ovdje i uzeti hranu. Ovo je idealna prilika da otvorimo srca i damo što možemo, ali i poticaj da se to radi cijelu godinu, ne samo za vrijeme blagdana, rekla je Blanka Vlašić.

Među sportašima koji su donijeli tonu hrane Mostu bio je i nogometaš Goran Milović, koji je rekao da mu je drago što su se odazvali pozivu splitskih novinara za prikupljanje tone hrane jer je riječ o hvalevrijednoj akciji. Voljeli bismo da nema potrebe za ovim, ali nažalost takva je situacija u državi da je humanitarna pomoć bitna. Ovakvih akcija treba biti kroz cijelu godinu kako bismo pomogli tim ljudima, zaključio je Milović. (Hina)