Split: U subotu na Rivi 11. Dan mimoza

0
Foto: PR

U organizaciji Županijske lige protiv raka Split i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u subotu, 20. siječnja, od 10 do 14 sati, na splitskoj rivi održat će se 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj je jedno od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. U 2015. godini u Hrvatskoj je od ove zloćudne bolesti umrlo 111 žena, tj. jedna žena gotovo svaki treći dan. Upravo ovakve brojke razlog su za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje.

Danas se sa sigurnošću zna da je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Smatra se da je oko 60% spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom i da je adolescentna dob najkritičniji period za zarazu. Upravo zbog toga važno je mlade ljude informirati i educirati o odgovornom spolnom ponašanju. U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima prvih razreda srednje škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a. Tri su temeljne odrednice borbe protiv ove zloćudne bolesti: edukacija, cijepljenje protiv HPV-a i rani odlazak na ginekološki pregled.

Pridružite nam se, uzmite svoju grančicu mimoza, žutu vrpcu, educirajte se, te zajedno obilježimo Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Zašto mimoza?
Mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati, kada je u pitanju vlastito zdravlje.

Edukacija – Naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!
Cijepljenje – Zaštitite se od bolesti koju uzrokuje HPV
Probir – odlazite redovito na ginekološke preglede s PAPA testom