Split u četvrtfinalu s najtežim protivnikom ove sezone

0
Foto: Ivica Čavka / KK Split

Split u četvrtfinalu doigravanja za košarkaškog prvaka Hrvatske ima najtežeg protivnika ove sezone. U 19 sati na Gripe dolazi Gorica koja je dobila sva tri međusobna susreta.

Gorica je sredinom studenog na svom parketu svladala Split s 97:87. U veljači je na Gripama u četvrtfinalu Kupa Krešimir Ćosić bilo 71:63. Nedugo nakon toga je Ante Grgurević promoviran iz pomoćnog u glavnog trenera Splita, a Gorica je trilogiju zaključila 24. ožujka s 86:79, također na Gripama.

To što s njima imamo 0:3 nam je veliki izazov. Gorica zna igrati košarku. Većina igrača već dugo godina igra zajedno, što im je veliki plus. Dobro čitaju igru, razumiju se međusobno. Naprave prodor, navuku obranu, izbace loptu vani, još jedno dodavanje i netko je sam na šutu. Kad imaš kvalitetan šut, to je jako teško braniti. U jednom trenutku uspore ritam, pa ubrzaju i s 2-3 lagana ubačaja dobiju samopouzdanje. Proučili smo ih i prije i sada, ali treba to pretočiti na parket. Dokazali su da nam ne leže. Ali igramo kući i trebamo naći načina da dobijemo utakmicu, rekao je Grgurević.

Ekipe poput Gorice, koje imaju pogodnost da dugo igraju zajedno, znaju što koji igrač može i što mu odgovara. Tako lakše dolaze do realizacije, a u obrani znaju kad i gdje moraju preuzeti. Ali sve su to stvari koje su rješive. Josip Sesar dugo radi s njima, vidi se da imaju glavu i rep. Poštuju njegov sustav i stvarno dobro igraju. Imaju i veći kvalitet nego što to pokazuje 6. mjesto. Tri puta su nas dobili bez ikakve mrlje i zaslužuju naše puno poštovanje, dodao je Grgurević.

Doigravanje je novo natjecanje, ali igračima od prvog dana nastojim prenijeti razmišljanje da je svaka utakmica bitna. Tako ćeš i one „važnije” igrati dobro, ali i one „manje važne”. Biranje utakmica nikad nije dobro ni za pojedinca ni za momčad. Imali smo seriju od tri poraza, ali nisam dozvolio da igrači pognu glave. Sad smo nanizali tri pobjede i sigurno je tako lakše krenuti u doigravanje. Ali ne smijemo puno gledati unazad i živjeti na nekim bilo lošim ili dobrim stvarima, istaknuo je trener Splita.

Imali smo dobru poziciju po mom dolasku zahvaljujući i igračima i bivšem treneru Draženu Anzuloviću. Lakše je startati u doigravanje s pozicije 3 nego s pozicije 7. Preuzeo sam momčad i pokušavam prenijeti neke stvari u koje ja vjerujem. Vremena je premalo, ali sve to bi išlo meni u prilog kao da sam ja dobar ali nešto… Nema „ali”. Preuzeo sam momčad i „ali” više ne postoji. Puno ili malo vremena, ozlijeđeni i neozlijeđeni… Ali je jedino u tome da moramo igrati i pobijediti. Razmišljam samo o ovoj utakmici, a ne o plasmanu u polufinale. Momčad je živi organizam, puno se stvari promijeni tijekom dva treninga u jednom danu, zaključio je Grgurević.