Split: O.Š. Skalice otvara botanički vrt mediteranskog bilja

0
Foto: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Danas od 10 do 13 sati osnovna škola Skalice otvara vrata novouređenog Školskog botaničkog vrta mediteranskog bilja za sve učenike, nastavnike i zainteresirane građane.
Prigodni program uključuje učeničke koncerte i ukrašavanje vrta božićnim ukrasima, a moći će se i kupiti Maslinovo ulje učeničke zadruge OŠ Skalice.

S obzirom na to da za blagdane neće biti nikog u školi, da sadnice ne ostanu bez vode, organizirano je posvajanje sadnica do veljače.

Vrt je smješten u vanjskom dijelu OŠ Skalice i uređen prema načelima permakulturnog dizajna, zbog čega je prvi takav vrt na području grada Splita. Ideja za takvim vrtom nastala je u nedostatku zelenih površina, kao i botaničkih vrtova u gradu Splitu, posebno onih permakulturnog koncepta. Naime, rastući proces urbanizacije, ubrzani tempo života i brz tehnološki napredak rezultiraju nepažnjom u korištenju prirodnih resursa. Upravo se izgradnja vrta ovog tipa temelji na ideji regeneracije i stvaranja veze između prirode i ljudi.

Suradnik Udruge Sunce na projektu je Udruga Permakultura Dalmacija iz Splita koja je svojim specifičnim znanjem podučila učitelje, učenike i volonterke o sustavu dizajniranja vrta vođenog principima prirode.

Iz udrug pozivaju sve građane da se uključe u ukrašavanje vrta putem donacije vlastitih božićnih ukrasa i tako doprinesu božićnom ugođaju otvorenja vrta.