Splitska djeca posjetila gradonačelnika : I mi imamo prava

0

Želim da moja mama dođe kući s posla prije mraka , Ne želim da me netko tuče, Zašto nam ne popravite tobogan….pisalo je na transparentima koje su djeca danas donijela splitskom gradonačelniku u zgradu zvanu Banovina.

Nije bila riječ o nikakvom prosvjedu, već obilježavanju Međunarodnog dana dječjih prava kojim se svi skupa prisjećamo “Deklaracije o pravima djeteta” i “Konvencija o pravima djeteta” koje je usvojila Generalna skupština UN-a.

A njih splitska dica dobro znaju:

Neka od važnijih prava su pravo na život u obitelji, na školovanje, pravo na posjet liječniku, na komunikaciju s oba roditelja ukoliko su rastavljeni, na igru, imaju pravo na izbor i svoje stavove, međutim roditelji se često ne slažu s time i određuju im neke svoje standarde. U Hrvatskoj djeca i nemaju ostvarena baš sva prava, nemaju vremena za igru, nekada n i za slobodne aktivnosti, a to im brane najprije škole i profesori koji predaju veliki opseg gradiva. Nije da će nam znanje škoditi u životu, ali mislim da bi to djeci trebalo malo olakšati. Ipak su djeca djeca.

Marino Kosor i Karla Meotić, petaš i sedmašica splitske osnovne škole Manuš zbilja su neka nova generacija, koja misle da je potrebno odrasle na to podsjećati:

Odrasli razmišljaju na drugačiji način nego djeca i možda ponekad uskraćuju djeci neko pravo koje je možda vrlo važno za razvoj djeteta. – rekao je jedanaestogodišnji Marino.

Mislim da se prilično radi i da se treba još jako puno raditi, zato danas i jesmo uostalom ovdje. Što bi trebalo popravit? Mogli bi zaposliti roditelje da imaju dovoljno novaca da mogu biti sa svojom djecom , umjesto da trče na sve strane. Kupuje se ljubav igračkama i tako šalje poruka koja nije dobra za djecu.- dodala je predsjednica Društva “Naša djeca”, Zvjezdana Čagalj, koja je zajedno s članovima Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma “Splitska dica” propitala gradonačelnika o statusu djece u Splitu koji je nedavno postao Grad prijatelj djece.

Pred Gradom je izrada Strategije za ostvarivanje prava i potreba djece za razdoblje od 2017. do 2020. godine, a izaslanstvo je saznalo i da Split za djecu izdvaja oko 100 milijuna kuna ili oko 20 posto proračunskih sredstava.