Splitska policija poziva roditelje da djeci ne kupuju petarde

0

Splitsko-dalmatinska policija je na području Splita i Sinja od troje djece oduzela veću količinu pirotehnike, te ponovno pozvala roditelje da djeci ne kupuju petarde i rakete te ne dozvole njihovo korištenje, sve kako bi se spriječilo njihovo ozlijeđivanje.

Policija u petak upozorava kako uporaba pirotehnike II. razreda, kakvu je i zaplijenila u sklopu akcije “Mir i dobro”, nije dopuštena u ovom vremenu, te se smije prodavati samo osobama starijim od 18 godina. Najavljuje kako će razgovarati s roditeljima djece od koje su spomenute petarde i rakete oduzete te o svemu izvijestiti i centre za socijalnu skrb.

Napominje kako se pirotehnička sredstva II. i III razreda, koja predstavljaju nizak do srednji rizik, mogu koristiti isključivo od 26. prosinca do 2. siječnja. Kako bi se spriječile neželjene posljedice po djecu, policija poziva roditelje da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva te im ne dopuste njihovo korištenje. Ističe kako se ozljede koje nastaju kao posljedica uporabe pirotehnike najčešće odnose na opekline ruku, ali i ozljede očiju, te mogu trajno narušiti zdravlje.

U splitsko-dalmatinskoj policiji najavljuju da će tijekom trajanja akcije “Mir i dobro” intenzivno kontrolirati rada prodavaonica ovlaštenih za prodaju pirotehnike. Akcija “Mir i dobro” tradicionalno se provodi u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, radi upozoravanja građana na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu. (Hina)