Splitska tvrtka Parkovi i nasadi pobjednik zagrebačkog Floraarta

0
Foto: PR

Splitska komunalna tvrtka “Parkovi i nasadi” na upravo završenom Floraartu u Zagrebu nagrađena je prvom nagradom u kategoriji cvjetnih/prostornih instalacija za instalaciju „Axis Mundi“. Na prestižnom međunarodnom sajmu cvijeća održanom u  ambijentu jezera Bundek, splitska tvrtka prezentirala je zanimljivu cvjetnu kreaciju kojom se htjelo ukazati na ogroman problem deforestacije Zemlje zbog koje prijete katastrofalne posljedice na okoliš i život čovjeka. Cvjetnim dizajnom prikazan je planet, stablo, sunce, ali i ‘cvjetni’ sat koji simbolično pokazuje „pet do podne“.

  • Iznimna mi je čast da je splitska tvrtka osvojila ovako važnu nagradu u Zagrebu. Radi se o možda i najvažnijoj kategoriji na Floraartu u kojoj smo u konkurenciji bili s još 40-ak ekipa. Trebalo je osmisliti temu i dobro je prezentirati i u tome smo bili najbolji. Ovo nam je prva zlatna nagrada na Floraartu i zato sve pohvale našoj krajobraznoj arhitektici Jasni Talić i njenom timu – rekao je direktor „Parkova i nasada“ Saša Franjkić.

Glavna poruka instalacije „Axis Mundi“, što u prijedvodu znači ‘osovina života’, važnost je uloge stabala u eko sustavu. Naime, samo stabla mogu zaštititi planet od negativnih utjecaja stakleničkih plinova i globalnog zatopljenja i treba ih čim prije početi saditi što više. Procjene govore kako bi na svijetu trebalo posaditi još 1,3 trilijuna stabala pored postojećih tri trilijuna, a vjeruje se kako je upravo sve veća deforestacija glavni uzrok promjene klime koja se sve jasnije počinje osjećati.