Splitska zračna luka sa simulatorom za obuku kontrolora letenja (foto)

0
Foto: Radio Dalmacija

Menadžment Hrvatske kontrole zračne plovidbe u Zračnoj luci Split predstavio je novi sustav osposobljavanja kontrolora zračnog prometa, a predstavljen je i simulator za obuku kojeg su kontrolori sami napravili.

Direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić kazao je da su do sada školovanje kontrolora provodili u akademijama diljem Europe, a od prošle godine to rade u Hrvatskoj.

U rujnu prošle godine, napomenuo je Bagarić, dobili su certifikat za provedbu osposobljavanja za stjecanje ovlaštenog oblasnog kontrolora zračnog prometa, a 15. veljače ove godine i za toranjskog kontrolora.

Najavio je da će taj sustav školovanja ponuditi europskom tržištu i zemljama u okruženju, navodeći da u Kontroli zračne plovidbe trenutno imaju 270 kontrolora.

Pružaju četiri osnovne usluge i to u zračnom prometu, komunikaciji i navigaciji nadzora, zrakoplovnoj meteorologiji i zrakoplovnom informiranju.

Imaju, naveo je Bagarić, i funkciju kontrole protoka zračnog prometa i upravljanja zračnim prometom, a pokrivaju civilni i vojni zračni promet što je jedinstveno u Europi – uz Hrvatsku to ima još samo Švedska.

Rekao je i da su dosad godišnje za školovanje kontrolora u inozemstvu izdvajali 10 do 15 milijuna kuna.