Splitski gluhi olimpijci u lovu na olimpijsko zlato u Brazilu 2022.

0
Foto: Splitski sportski savez gluhih

U ovom trenutku gluhi predstavnici raznih sportova nalaze se u Brazilu, prvoj zemlji domaćinu Ljetnih igara gluhih u Latinskoj Americi od 1. do 15. svibnja 2022. godine.

Ovo su 24. igre gluhih po broju održanih velikih međunarodnih natjecanja gluhih na kojima će sudjelovati 4500 sportaša i sportašica iz 100 zemalja, gluhih, nagluhih i sportaša s pužnicom od kojih je iz Hrvatske ukupno 44 sportaša i sportašica, uključujući stručni tim i vodstva.

Laura Štefanac je atletičarka koja brani i zlatnu medalju u bacanju koplja, a ove godine je postala je svjetska rekorderka gluhih bacivši koplje 51,02 m. U taekwondou imamo dvije natjecateljice – Petru Goleš i Mateu Kolovrat, u kategoriji streljaštva tu su Boris Gramnjak, Ela Minđek, Milan Lugarić i Vida Puškadija. U plivanju se natječu Antonio i Natali Žgomba, a Josip Tonžetić naš je predstavnik u judu. Što se rukometa tiče, malo ljudi zna da je naša Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna od najtrofejnijih hrvatskih sportskih ekipa. Iza njih je sedam olimpijskih medalja – četiri zlatne, jedna srebrna i dvije brončane; četiri europska zlata, jedno srebro i bronca te dva osvojena zlata na svjetskim prvenstvima. Aktualni su svjetski i europski prvaci. Kapetan rukometne reprezentacije gluhih Oliver Lušić ujedno je i predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih u Zagrebu.

S ponosom možemo reći da su među članovima hrvatske rukometne reprezentacije gluhih i njih šestorica rukometaši iz Splita koji su članovi Splitskog sportskog saveza gluhih. To su Oliver Lušić, Marjan Turković, Ilija Perak, Mateo Perak, Pero Jukić i mladi Patrik Radić.

Također i još dvije  mlade članice Splitskog sportskog saveza gluhih, aktualna prvakinja Matea Kolovrat i mlada juniorka Petra Goleš iz taekwondo reprezentacije gluhih.

Splitske sportaše i sportašice prati splitski stručni tim u kojem je Miro Opačak predsjednik Splitskog sportskog saveza gluhih, koji će otputovati u Brazil dana 04.05.2022.  i Melani Turković, članica tručnog tima i nekadašnja vrhunska sportašica koja putuje 03.05.2022. godine.