Splitski mali balun proslavio 50. rođendan

0

Dvanaest klubova oformilo je ligu 1965. Danas mali balun pod okriljem Udruge za mali nogomet Split u 11 liga i 138 ekipa okuplja 2300 registriranih igrača.

Prošle je godine u 2200 utakmica postignuto preko 12 tisuća golova, istaknuo je u uvodnom izlaganju predsjednik Udruge Josip Radić. Tko je 1965. mogao zamisliti da ćemo od ‘dvanaestorice veličanstvenih’ doći do giganta kojem u amaterskom sportu po masovnosti i organizaciji nema premca u državi. Svi su dali svoj obol, svaki nastup, svaki dribling, lažnjak, gol, obrana utkani su u ovih 50 godina. Igrači, voditelji momčadi, suci, delegati, mjeritelji vremena… Svi zaslužuju priznanje i zahvalu, rekao je Radić za Radio Dalmaciju.

Priznanja za rijetke i posebne pojedinačne podvige dobili su Mate Olujić, Siniša Brzović i Kaja Runjić, koji nije došao na proslavu iz jedinog mogućeg razloga – u vrijeme svečanosti imao je termin i igrao! Momčadske nagrade za izniman podvig i pet uzastopnih osvajanja titula prvaka zaslužili su Kragić i Autokuća Topić, a za izniman sportski uspjeh i promidžbu splitskog malog nogometa Dalma, koja je od 1969. do 1994. čak 13 puta osvojila prvenstvo. Zahvalnice su dobili svi bivši tajnici i predsjednici udruge, koje možete vidjeti na fotografiji.

Ante Duplančić, autor Himne maloga baluna, nekadašnji igrač i sudac, dobio je priznanje za medijsko praćenje i promociju Udruge, Nenad Bjedov za dugogodišnje aktivno djelovanje u natjecanjima (još od 1967!), a Marjanko Pezzi za poseban doprinos unaprjeđenju malonogometne igre.

Tri su nagrade dodijeljene posthumno – Milanu Ivčeviću Paji za životnu predanost malom nogometu, Ivici Baisu za izniman doprinos u radu i razvoju Udruge za mali nogomet Split, te Dorisu Kesiću za životno djelo.

Za daljnji razvoj prije svega trebamo vlastitu dvoranu, što ne znači da bismo napustili Gripe, FESB ili malu dvoranu Spaladium Arene. Potrebe za terminima iz godine u godinu rastu. Imamo ideju kako ostvariti taj nedosanjani san, ali nam je nužna pomoć odgovornih u Gradu i Županiji, zaključio je predsjednik Udruge za mali nogomet Split Josip Radić.