Splitski škverani grade Vrata Venecije

0
Foto: http://www.brodosplit.hr

U splitskom škveru radi se punom parom, reklo bi se. U situaciji svjetske gospodarske recesije kada ni brodogradnja nije što je nekad bila, “Brodosplit” se okrenuo i neki drugim poslovima.

50 milijuna eura vrijedan je posao gradnje 41 mobilne čelične brane, a dvije su već spremne za isporuku, rekao nam je njihov voditelj odnosa s javnošću, Josip Jurišić:

Projekt izgradje  se odvija ugovorenom dinamikom. Jedna brana za morski prolaz Malamocco i jedna za prolaz Chioggia su gotova i spremna za isporuku, dok je 19 brana trenutno u različitim fazama procesa izrade, praktički od početka rezanja čelika do predfinalizaciju i isporuku. Naručitelj je zadovoljan dinamikom kojom “Brodosplit” isporučuje brane, a zahtijeva visoku točnost izrade čeličnih brana te dugotrajnu antikorozivnu zaštitu.

Ovim poslom “Brodosplit” sudjeluje u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije vrijednog više od 7 milijardi eura koji će štititi Veneciju od velikih plima.

I to je razlog za zadovoljstvo, istaknuo je Jurišić:

Brodosplit dokazuje da je uz  brodove, u mogućnosti izgraditi i vrlo složene i zahtjevne čelične konstrukcije, te da svojim znanjem i iskustvom može konkurirati većini velikih svjetskih brodogradilišta.

Projektom “Vrata Venecije” je predviđeno  postavljanje ukupno 78 brana od kojih svaka teži 300 tona, a konstruirane su kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom će ležati na dnu mora, a punjene zrakom će se podizati prema površini i zatvarati ulaze u lagunu.

Iako je gradnja brana za Veneciju ovogodišnji primarni projekt “Brodosplita”, u škveru se i dalje grade brodovi. U knjizi narudžbi ih je 17:

Nedavno smo počeli graditi četiri broda za prijevoz kontejnera, u fazi rezanja čelika je i najveći jedrenjak na svijetu, njegova kobilica bit će postavljena za mjesec dana. Brod betonara za “Plovput” je u fazi završnog opremanja i bit će isporučen u siječnju iduće godine, gradimo prvi od pet brodova ugovorenih za mornaricu.

Dodajmo kako se u “Brodosplitu” nadaju i gradnji brana za četvrti prolaz San Nicolo u projektu “Vrata Venecije”.