Splitski srednjoškolci sudjeluju u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje

0
Foto: Pixabay

Svake godine Obrtna tehnička škola u Splitu sudjeluje u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje. Tim je povodom škola i ove godine odlučila napraviti dobro djelo – pomoći će jednoj vukovarskoj obitelji kojoj je pomoć najpotrebnija.

Ideju smo počeli negdje oko ovog ljeta, kad su bili susreti obrtnika u Vukovaru pa smo željeli napraviti nešto što mi možemo. Mi ne možemo skupiti novce, ne možemo slati poklone, nego ono gdje smo mi dobri, što mi dobro radimo je da koristeći naše ruke i znanje pomognemo nekome – rekao je ravnatelj Obrtne tehničke škole u Splitu, Milivoj Kalebić.

Sve je krenulo jednim kontaktom. Predsjednik Udruženja obrtnika Vukovar, zajedno s časnom sestrom uputio ih je na obitelj Đurić:

Tata je bio hrvatski branitelj, koji se nakon rata razbolio i preminuo. Ostala je gospođa s četvero maloljetne djece. Dobri ljudi u Vukovaru su im pomogli naći smještaj u Borovom naselju, međutim nije to baš nešto uvjetno. Mi smo, kao škola koja ima zanimanje stolar, odlučili pomoći na način da napravimo dvije spavaće sobe s ormarima, krevetima i pisaćim stolovima i tako pomognemo toj djeci da im bude malo bolje – dodao je.

Kad se male ruke slože, sve se može! Tako su učenici drugog razreda smjera drvni tehničar dizajner, nacrtali i pripremili cijeli projekt, koji bi se trebao realizirati zajedno s učenicima stolarima do sredine prosinca.

Ja uvijek nastojim naglasiti dvije stvari koje su nama bitne – naši učenici su oni učenici koji svojim radom i svojim rukama pokazuju ono što je dobro i ono što oni mogu pružiti. To je njihov „forte”. Mi smo jako zadovoljni što im možemo pružiti priliku da pokažu koliko su dobri, a oni su jako zadovoljni i ponosni kad naprave nešto što je lijepo, korisno i na pomoć nekom drugom – na kraju je zaključio ravnatelj.

U sklopu posjeta učenika Vukovaru učenici koji su radili na projektu odnijet će sve izrađene predmete obitelji i montirati ih.