Splitski vijećnici ponovo će raspravljati o liberalizaciji taksi usluga u Gradu

0

Tvrtka “Cameo” privremeno je obustavila djelatnost u gradu Splitu, no nadaju se da će Gradsko vijeće promijeniti odluku o autotaksi prijevozu.

Naime, prikupili su potpise 16 splitskih vijećnika kojima traže od predsjednika Gradskog vijeća da uvrsti raspravu o liberalizaciji autotaksi prijevoza u gradu na dnevni red redovne sjednice 19.prosinca.
Dvanaest je vijećnika bilo dovoljno da to stavimo na dnevni red. Tražimo da se iz postojeće odluke isključi potreba objavljivanja javnog poziva, znači da ne moramo čekati da lokalna administracija odredi koliko je dozvola i kada potrebno za obavljanje taksi usluga u gradu, već da se cijele godine može prijaviti bilo tko .Razgovarali smo sa svim vijećnicima i reakcije su dosta pozitivne i mislimo da je sada pravo vrijeme za promjene.
rekao nam je direktor “Camea” Split Ivan Tomaša. Ne donese li Gradsko vijeće očekivanu odluku, Tomaša nam je rekao kako će se nastaviti boriti i dalje:
Ali dosta su pozitivne reakcije vijećnika, tako da vjerujemo da ćemo mi nastaviti raditi. Sva vozila su sada parkirana, potrebne su te dozvole da počnemo voziti kao taksi prijevoznici.

HDZ-ovi vijećnici podržali su inicijativu tvrtke “Cameo”, potvrdio nam je čelnik splitskog HDZ-a, Petar Škorić, jer se zalažu da se Splićani voze jeftinijim taksijima kao i u drugim gradovima:
Vidjet ćemo, procijenit ćemo što je najbolje, kakve su zakonske mogućnosti na raspolaganju i kakva su rješenja u drugim gradovima i prema tome ćemo se postaviti. ovo je jedna konstruktivna rasprava da odredimo okvir postupanja i procedure koju treba odraditi da se na legalan način omogući dolazak konkurencije koja u konačnici treba dovesti do snižavanja cijene taksi usluga u Splitu.

Nitko ne želi podržavati nešto nelegalno, te je ovo prilika da Gradsko vijeće djelovanje konkurencije koja je poželjna , stavi u zakonski okvir, dodao je Škorić.

Čelnik splitskog SDP-a, Darko Parić također smatra da je sazrijelo vrijeme za tu raspravu na Vijeću:
Smatram da bi Splićani jednom zdravom konkurencijom dobili i kvalitetniju i jeftiniju taksi uslugu, a pri tom treba poštovati zakonske propise i to je to. Ako se Cameu isplatilo da građane vozi za jedan dobar postotak jeftinije, onda ljudi vide da neke stvari sa istom kvalitetom usluge mogu biti jeftinije, a vide i da su jeftnije u Zagrebu i drugim gradovima i onda je manje više svima u Splitu jasno da nešto treba promijeniti. Hajdemo to promijenit.

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković potvrdio nam je kako će se ova rasprava naći na sjednici Gradskog vijeća,  a 19.prosinca vijećnici će odlučiti hoće li otvoriti splitsko taksi tržište većim brojem dozvola.