Splitsko-dalmatinska županija dodijelila 970 tisuća kuna za razvoj IT sektora

0
Foto: pixabay.com

Jedanaest najperspektivnijih startup poduzetnika dobilo je gotovo milijun kuna nagrada/bespovratnih županijskih poticaja za njihove IT projekte. Svečanost uručenja novčanih nagrada upriličena je danas u prostorijama PICS-a, Predinkubacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), a nagrade najboljima uručio je splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić.

Riječ je o nagradama za projekte prijavljene na GrowIT natječaj pod okriljem Programa poticanja IT poduzetništva na području SDŽ koji se realizira u okviru projekta ICT županija i web platforme Digitalna Dalmacija (digitalnadalmacija.hr). Na natječaj se ukupno prijavio 41 IT poduzetnički projekt u dvije kategorije: IT poduzetnici početnici za projekte u inicijalnoj fazi razvoja i već osnovane IT tvrtke za sufinanciranje daljnjeg rasta i razvoja. Najbolje od njih izabralo je stručno povjerenstvosastavljeno od priznatih eksperata iz svijeta startupa, projekata i biznisa na domaćem i međunarodnom tržištu.

U kategoriji već osnovanih IT tvrtki, prvu nagradu – bespovratna sredstva u visini 250 tisuća kuna, splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić uručio je Mariu Ljubičiću (Ljubičić Technology) za projekt Guide B, električnog bicikla koji je ujedno i turistički vodič.

Drugu nagradu u visini 200 tisuća kuna osvojio je Đani Vrsalović (Alpha Sagitarius) za projekt Alpha Sagitarius, bežične komunikacije velikog dometa i propusnosti zasnovanom na standardnom WiFi protokolu.

Treću nagradu od 100 tisuća kuna dobio je Ivan Krcatović (Jadran tehnika) za projekt Ispitna stanica, odnosno software rješenje koje upravlja radom ispitne stanice za provjeru, ispitivanje i certificiranje dijela uređaja/stroja ili sustava na hidraulični pogon. Radi se o već postojećim poslovnim subjektima kojima treba poticaj za sufinanciranje daljnjeg rasta i razvoja njihovih IT projekata za što je SDŽ izdvojila 550 tisuća kuna.

U kategoriji mladih i tek osnovanih IT tvrtki nagradu u visini 70 tisuća kuna osvojio je Slaven Damjanović (Field Dana) za projekt Glamos, alat za testiranje LoRaWAN mreža i IoTsustava, dok su bespovratne poticaje u visini 50 tisuća kuna dobili:

  • Hrvoje Mihovilović (Elnav) za projekt Helm Order Monitor naredbi za kormilarenje koji prepoznaje govor i kontrolira jesu li izdane naredbe za kormilarenje potvrđene i pravilno izvršene;
  • Nikola Tandara (Mediterranean Rhapsody) za projekt WindWard – interaktivnu platformu u cloudu za upravljanje i menadžment nautičkih klubova;
  • Dejan Grepo (Weblab) za projekt Plaja – Beach Finder – sustav koji pojednostavljuje korisnikov postupak pretrage lokacija plaža prema njegovoj trenutnoj lokaciji;
  • Petar Divjanović (Going Remotely) za projekt Going Remotely – marketplace platformu koja radnicima na daljinu i digitalnim nomadima olakšava pronalazak i rezervaciju adekvatnog smještaja na srednjoročni period;
  • Slaven Damjanović (Field Data) za projekt eAgrar – sustav koji omogućuje praćenje stanja na poljoprivrednim usjevima;
  • Vanja Perić (Pakra) za projekt AymoLive – video streaming platformu usmjerenu na umjetnost, kulturu i kreativnu industriju;
  • Karlo Đuderija (Dotyourspot) za projekt DotYourSpot – sustav za ugostiteljsku i event industdriju koji bi ugostiteljima omogućavao menadžment rezervacija, vođenje evidencije gostiju, planiranje smjena, prodaju ulaznica za događaje i prikupljanje podataka o potrošačkim navikama gostiju.

 

Pobjednik natječaja s osvojih 250 tisuća kuna Mario Ljubičić iz tvrtke Ljubičić Technology zahvalio je ljudima iz Splitsko-dalmatinske županije koji su prepoznali njihov trud, rad, volju za napretkom i budućnost.

– Potporu smo dobili baš u pravi trenutak kada trebamo ubrzati proizvodnju i uložit ćemo je u izgradnju našeg pogona kojim će naša proizvodnja biti još brža i kvalitetnija, istaknuo je Ljubičić.

Hrvoje Mihovilović, iz tvrtke Elnav dobio je 50 tisuća kuna za projekt Helm Order Monitor i nije krio zadovoljstvo osvojenom drugom nagradom u kategoriji startup početnika.

– Sretan sam što sam dobio nagradu jer je projekt iz oblasti pomorstva bilo jako teško prezentirati u kratkom vremenu. Projekt je namijenjen sprječavanju nesreća na moru, koristi umjetnu inteligenciju te zbog aktualnih propisa, mora raditi offline, pojasnio je Mihovilović dodajući kako bi prototip njegovog proizvoda već za šest mjeseci mogao izaći na tržište.

Voditelj projekta ICT županija Damir Brčić kazao je je među 41 projektom prijavljenim na natječaj, puno perspektivnih projekata za koje će se tek čuti.

– Raduje nas toliki broj dobrih i kvalitetnih projekata za koje se nadamo da će uz našu pomoć što prije izaći na tržište, početi zapošljavati i stvarati radna mjesta u našoj županiji. Oni su ti koji mogu generirati gospodarski rast naše županije i ne treba propustiti priliku da im se pomogne.