Splitsko Gradsko vijeće bez rasprave o prodaji gradskih nekretnina

0
Foto: RD

Sa sjednice splitskog Gradskog vijeća u utorak je povučen prijedlog zaključka o prodaji nekretnina u vlasništvu grada, nakon što su vijećnici tražili da se ta točka o gospodarenju gradskom imovinom bolje pripremi.
Nakon što je na prijedlog SDP-a skinuta ta točka, gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je kako će to onemogućiti provedbu brojnih drugih projekata, poput završetka škole Pazdigrad, šetnice Matejuška, ulaza u Stobreč, pristupne ceste na Žnjanu. Ovime je spriječena i kupnja zemljišta na Trgu hrvatske bratske zajednice, čime je, kaže Baldasar, ta mogućnost izgubljena bespovratno jer to više nećemo imati priliku kupiti. Onemogućili ste garaže u Dvornikovim dvorima te kupnju zemljišta za proširenje groblja Lovrinac, optužio je vijećnike Baldasar.

HDZ-ov vijećnik Petar Škorić rekao je da je potpuno neprimjereno u posljednjim mjesecima mandata puniti proračun rasprodajom gradske imovine. Sve tri godine ovog mandata mogu se svesti na jedan zajednički nazivnik – prodaja i plodouživanje, a to nije rad, to je nerad, kazao je škorić.

Do sada je samo jedan jedini objekt dan na plodouživanje, to je Turistička palača, a kad govorite o drugim stvarima ne govorite istinu, odgovorio mu je Baldasar, koji je bivšu gradsku vlast optužio za gomilanje dugova koje sada treba vraćati objasnivši da zato nedostaje novca u proračunu. Dugovi naslijeđeni iz vladavine HDZ-a penju se s ostalim obavezama na 307 milijuna kuna koje su plaćali iz proračuna, kazao je Baldasar.

Škorić je na to rekao da je bijedno nakon tri godine mandata optuživati bivšu vlast te da se novac mogao namaknuti iz EU fondova.

Vezano za projekt Istočna obala, Baldasar je kazao da je sve bilo pripremljeno, ali nije od strane ministarstva bilo dovoljno volje da se to pokrene. Sada se čeka sastanak s ministrom prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem kako bi se taj projekt pokrenuo, kaže gradonačelnikov savjetnik za projekte Drago Davidović. Izrađivač studije je odabran, a ministar bi nakon sastanka trebao dati ovlasti direktorima javnih poduzeća da mogu dati potrebne podatke izrađivaču studija. To se odnosi na HŽ infrastrukturu, Lučku upravu i Hrvatske ceste. Grad je osigurao 600 tisuća eura u suradnji sa EBRD-om za izradu studije isplativosti projekta Istočna obala.