Splitsko ljeto: U četvrtak drama Francuzica i opera Nabucco

0
Foto: PR, hnk-split.hr

Dramu Francuzica Ilije Zovka premijerno će, u sklopu 66. Splitskog ljeta, izvesti Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić, u dvorištu Nadbiskupskog sjemeništa (ulaz iz Tesline ulice) u četvrtak 23. srpnja s početkom u 21 sat. Prvaci Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split sami potpisuju režiju predstave u kojoj igraju uloge dvoje malih, skromnih i osamljenih ljudi.

Francuzica je bila praizvedena 2005. na komornoj sceni HNK Split i odmah bila prepoznata od kritike i toplo prihvaćena od publike. Topli i emotivni tretman likova u tekstu punom nježnog humora glavna je osobina ovog dramskog teksta glumca koji su u prvom postavljanju prije petnaest godina igrali Ilija Zovko i Zoja Odak.

Pored glumaca i redatelja Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića, autorski tim čine: scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Sonja Obradović, skladatelj Nenad Šiškov, oblikovatelji svjetla i tona Miroslav Mamić i Tomislav Luetić, te asistentica režije Ana Babić.

Nakon premijere 23. srpnja predstava će na 66. Splitskom ljetu igrati 24, 25. i 26. srpnja.

U četvrtak na Splitskom ljetu ljubitelji opere mogu na Peristilu pogledati Nabucca, u drugoj izvedbi ovoga ljeta. Nabucco je, uz Aidu, najomiljeniji i najizvođeniji operni naslov Splitskog ljeta. Izvedbama ravna maestro Jure Bučević, a predstava se igra u režiji Georgija Para i Jelene Bosančić.

Uz Orkestar, Zbor i Balet HNK Split kao protagonisti nastupit će pjevači koji su se i protekle dvije godine, od premijere ove inscenacije Nabucca predstavili splitskoj publici. U naslovnoj ulozi babilonskog kralja Nabucca bit će talijanski bariton Devid Cecconi, Bože Jurić Pešić nastupit će kao Ismaele u prvoj izvedbi, da bi u drugoj tu ulogu pjevao brazilski tenor Max Jota, kao Abigaille ponovno ćemo gledati i slušati sopranisticu Danielu Schillaci već dobro poznatu splitskoj publici, u ulozi Zaccarije izmjenjivat će se Ivica Čikeš i Božo Župić, Antonija Teskera bit će Fenena, Mate Akrap, Vinko Maroević i Branka Pleština Stanić tumačit će uloge Svećenika, Abdalla i Anne. Peristilska izvedba opere Nabucco bila je prva glazbeno-scenska produkcija rađena isključivo za otvorenu pozornicu na carskom trgu pred splitskom katedralom. Verdijevo je remek-djelo premijerno na Peristilu postavljano sveukupno šest puta.

Pored dirigenta i redatelja autorski tim predstave čine: scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Sonja Obradović (prema idejnim rješenjima Irene Sušac i Lea Kulaša), koreografi Miljenko Vikić i Ljiljana Gvozdenović, zborovođa Frane Kuss, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, te autorica scenskog pokreta Ljiljana Gvozdenović.