Spriječen pokušaj krijumčarenja više od 57 kg marihuane

0
Foto: PR

Na graničnom prijelazu Karasovići, u srijedu, 7. listopada, oko 14.35 sati, granična kontrola je pretražila kombi slovačkih nacionalnih oznaka zajedno s kamp kućicom za spavanje u kojem su se kao vozač i suvozač nalazili dvojica 30-godišnjih slovačkih državljana.

Tijekom obavljanja granične kontrole u suradnji policijskih službenika i djelatnika carine u tovarnom dijelu vozila uočen je međuprostor između putničke kabine i teretnog prostora vozila koji je bio omeđen sa dvije metalne pregrade i poklopljen s plastičnim poklopcem. U skrivenom prostoru se nalazilo više komada paketa omotanih u pvc foliju, zbog čega se posumnjalo u krijumčarenje.

Temeljem naloga Županijskog suda u Dubrovniku obavljena je detaljna pretraga kombija i priključnog vozila kada je u pregrađenom tovarnom prostoru pronađeno 55 paketa s ukupno 57,312 kg marihuane.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su obojica spomenutih slovačkih državljana počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te su tijekom jučerašnjeg dana uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno da je, pored navedene dvojice slovačkih državljana, u organizaciju ovog krijumčarenja uključen i 29-godišnji slovački državljanin, koji je istog dana, oko 12 sati, osobnim vozilom slovačkih nacionalnih oznaka ušao u RH preko prijelaza Karasovići. Temeljem raspisane potrage Policijske postaje Gruda uhićen je na prijelazu Macelj istog dana oko 23:25 sati.

Vrijednost zaplijenjene marihuane procjenjuje se na oko 1 800 000 kuna, a njena vrijednost bi u uličnoj preprodaji dosegla iznos od oko 5 000 000 kuna.