Srednjoškolci protiv pobačaja, ali podupiru eutanaziju

0
Foto: www.srednja.hr

Hrvatski srednjoškolci koji ne idu na misu ili to rade neredovito, znatno više podupiru građanska i politička prava, a oni koji na misu često idu više podupiru socioekonomska prava, pokazalo je istraživanje predstavljeno na  međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Politička prava i religija” koja se održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu do 12.prosinca.

Istraživanje je pokazalo i da su srednjoškolci koji na misu ne idu ili su na njoj neredoviti politički više lijevo orijentirani, za razliku od kolega koji na misu idu i koji su više desno orijentirani. Srednjoškolci su najveću ocjenu dali socioekonomskim pravima (4,33), a najmanju sudskim pravima – pravu na šutnju, pravu na odvjetnika i na obranu (2,79). Građanska prava, politička prava i pravo na život na skali od jedan do pet dobila su ocjenu tri, predstavio je voditelj hrvatskog empirijskog istraživanja “Religija i ljudska prava” Gordan Črpić.

42 posto učenika je za zabranu pobačaja , a 37,5 posto protiv zabrane, što se može protumačiti rastom konzervativizma . Pritom su učenici dosta liberalni prema eutanaziji jer ju podupire njih 47 posto, dok je 29 posto  za zabranu eutanazije.

Istraživanje pokazuje i da su srednjoškolci visoko religiozna populacija jer se njih 85 posto deklarira katolicima , na  svetu misu redovito ih ide 32 posto, a 45 posto se svaki dan moli.

To istraživanje, smatra Črpić, pokazuje da nema pokazatelja koji bi naznačili sekularizacijske procese u Hrvatskoj koji bi se najprije detektirali na mlađoj populaciji, kao što su to pokazala istraživanja provedena u Sloveniji, Austriji i Španjolskoj.

Istraživanje je provedeno je u studenome i prosincu prošle godine  na uzorku od 1284 učenika srednjih škola ili gimnazija u 20 županija i Zagrebu.