Sretan Uskrs!

0
Foto: pixabay.com

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće od mrtvih te njegova pobjeda nad smrću i grijehom.

 

Podrijetlo Uskrsa je u židovskom blagdanu Pashe pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranoga naroda iz egipatskoga sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

Papa Franjo   predvodio  je vazmeno bdjenje  u bazilici svetog Petra i pozvao katolike da se otrgnu samozadovoljstvu i obnove svoju vjeru u nadilaženje nepravde. Papa  je rekao kako se u slavljenju Uskrsa radi o “obnovi vjere da Bog pristupa…izazivajući naš monotoni i paralizirajući determinizam”.

Kardinal Josip Bozanić u uskrsnoj poruci rekao je da su dragocjeni darovi Uskrsa: mir i opraštanje te je pozvao je vjernike da prihvate sebe i žive u miru s drugima

Obilježavanju Uskrsa prethode dani velikoga tjedna pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere a Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti

Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.