Srušenim kvorumom završila sjednica Gradskog vijeća Splita

0
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Održana je sjednica splitskog Gradskog vijeća koju je, uz podršku dijela vijećnika, sazvao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Već se ranije znalo da na sjednicu neće doći HGS-ovi vijećnici tako da je oporba imala većinu. S obzirom na to da se nisu uspjeli usuglasiti oko svih točaka dnevnog reda, oproba je tražila da točke o Nagradama grada Splita stave kao prve, ali to nije odgovaralo vladajućima koji su htjeli na glasanje staviti nekoliko točaka dnevnog reda.

Predsjednik SDP-a Goran Kotur predložio je izmjene dnevnog reda sjednice na način da se prvo raspravlja o točki koja se tiče ustanove DES Split, nakon toga o točkama o mjerama u vrijeme korona krize koje je predložio gradonačelnik te o nagradama grada Splita. Takav dnevni red je i prihvaćen!

Dvije točke dnevnog reda koje se tiču Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem „DES“ Split su prošle, kao i mjere koje se tiču pomoći ugostiteljima u vrijeme korona krize.

Krenulo je izglasavanje nagrada Grada Splita i prijedlog Odluke o dodjeli nagrada za životno djelo za 2020. godinu Miljenku Smoji – posmrtno. Protiv toga bio je  Martin Mladen Pauk, iz stranke Neovisni za Hrvatsku.

Izglasana je dodjela posthumnog priznanja za životno djelo glumici Zoji Odak. Jednoglasno je odlučeno da će nagradu za životno djelo dobiti humanitarka i osnivačica Udruge Most Đordana Barbarić.

Osobna nagrada ide Juliju Meštroviću, ravnatelju splitske bolnice, dok će skupne nagrade dobiti ženska klapa “Ventula”, Športsko društvo “Jadran” i Respiratorno – intenzivistički centar KBC-a Split.

Rasprava se pokrenula i oko dodjele skupne nagrade 72. bojna Vojne policije. Goran Kotur je rekao da se tome protive, međutim sa 16 glasova za i sedam protiv usvojen je i taj prijedlog.

Nakon što su izglasane nagrade Grada Splita, sjednica je završila bez rasprave i usvajanja izmjena i dopuna GUP-a i Prostornog plana. Oporba je do kraja ostala ujedinjena i poslala poruku da ne želi sudjelovati u političkoj trgovini HDZ-a i HGS-a.