Starta 87. Mrdujska regata

0
Foto: RD

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara označit će u subotu u 11 sati ispred Sustipana start 87. Mrdujske regate krstaša. Preko 150 jedrilica krenut će na 22 nautičke milje dug put oko otočića Mrduja nazad do Splita.

Najavljuje se jaka bura, što će značiti i dosta posla za nas na moru. S druge strane nam to svima odgovara jer znamo da igraju Hajduk i Dinamo. Idealno je nastupiti ujutro na Mrduji ili pogledati start sa Sustipana, nakon toga otići do Poljuda pa se vratiti u JK Labud da proslavimo rezultate i Mrduje i derbija. Mrduja je najveća regata na Jadranu, Labud se bori da maksimalno održi tu tradiciju. To je festival jedrenja, ali imamo i desetak brodova koji će se boriti za ukupnu pobjedu. Među favoritima su Ivan Kljaković Gašpić za timunom broda Labudovi tići, Deškovićev Polet Furioso i Tonči Stipanović s ekipom iz Mornara s Molo Longom, jurilicom sa sjevera Jadrana koju su iznajmili. Bit će tu i Mate Arapov koji je već osvajao Mrduju. Svi znamo da je Mrduja nepredvidiva, pobjeđivali su favoriti, ali i autsajderi. Sve je moguće, rekao nam je predsjednik Regatnog odbora Tonći Antunović.

Imamo 14 skupina, jedrilice se dijele na tradicionalne, drvene i moderne krstaše. Jedrilica od 7 metara ne može konkurirati onoj od 17 pa su skupine formirane i po tom kriteriju. Vode se i borbe za plasman po skupinama, ali i obiteljski i susjedski dvoboji. Najveći je gušt pobijediti brod sa susjednog veza. Tradicionalno smo organizirali i kopneni dio s našim volonterima. Počet ćemo s limenom glazbom i fritulama, a sve jedriličare na cilju čeka fažol. Bit će spektakl ispred Gradske luke, neka roditelji dovedu djecu na Sustipan ili Rivu. Bit će start sa špinakerima, slika kao s razglednica. Dolazi naš gradonačelnik već u 9 sati na kavicu i druženje, nakon toga će u 11 sati označiti start. Jedrilice su sve brže i brže, ugrožen je i rekord Marine Kaštela iz 2013., dodao je Antunović.