Stipanović sedmi na svijetu

0
Foto: hjs

Jedriličar splitskog Mornara Tonči Stipanović okončao je Svjetsko prvenstvo klase laser u Meksiku na 7. mjestu. Filip Jurišić je 30. među 112 kormilara.

Prva četiri dana natjecanja, dok se jedrilo po kvalifikacijskim skupinama, Stipanović je bio u zoni medalja. No nakon nedavne operacije slijepog crijeva, zbog koje je propustio i Europsko prvenstvo u Španjolskoj, ostao je bez snage za završna tri dana natjecanja u Zlatnoj skupini. Pao je na osmo, pa na 11. mjesto, da bi se posljednjeg dana ipak vratio u svoje društvo – među 10 najboljih na svijetu. Dva i pol mjeseca uoči Olimpijskih igara, Stipanović ima razloga za optimizam.

U završna dva plova Stipanović je ostvario 17. i 7. mjesto, te je završio regatu sa 118 kaznenih bodova. Pobijedio je Britanac Nick Thompson sa 61, srebrni je Francuz Jean-Baptiste Bernaz sa 73, a brončani Nizozemac Rutger Van Schaardenburg s 88 bodova. Medalja je za dva boda izmakla Australcu Matthewu Wearnu (90), dok su ispred Stipanovića još i Talijan Marco Gallo (93) i Australac Tom Burton (101).

Iako je veći dio regate proveo između 23. i 25. mjesta, slabijim jedrenjem posljednjeg dana (45. i 50. mjesto) Filip Jurišić je prvenstvo okončao kao 30. s 245 kaznenih bodova.