Stiže hladno i kišovito vrijeme

0
Foto: pixabay.com

Stiže najavljena promjena vremena. Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za srijedu.

Oborina će biti obilna osobito krajem dana i u noći. Količina kiše, 40-ak do 70 litara. Jugo će u noći okrenuti na buru, a sutra se očekuje hladnije vrijeme.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za moguće lokalne bujične i urbane poplave, grmljavinu i pijavice.

Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak 7. listopada osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15 °C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021., prognozira DHMZ. Tijekom četvrtka će se nad Italijom i Jadranom dodatno intenzivirati ciklona pa se u Hrvatskoj očekuju još veće količine kiše, osobito na zapadu u unutrašnjosti i na jugu zemlje.Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe.

Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica.

Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar.

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna.