Stiže novi toplinski val

0
Foto: civilna-zastita.gov.hr

Ovaj tjedan očekuje nas još jedan, peti po redu, toplinski val ovog ljeta. Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za toplinski val za područje Jadrana u srijedu u četvrtak, a najveće vrućine očekuju se na području Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

Prema upozorenju na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje, u srijedu, 11. i u četvrtak, 12. kolovoza u Splitu i Dubrovniku, a 12. kolovoza u Kninu velika je opasnost od toplinskih valova. Očekuju se temperature do 36 stupnjeva C.

U vrijeme kada su temperature najviše, trebali biste se klonuti vrućine. Umjesto toga, u najtoplijem dijelu dana se sklonite u najhladniju prostoriju u stanu ili kući. Pijte dovoljno tekućine i nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.