Što kaže bonton, treba li skinuti cipele kad dođete u goste?

0

Nerijetko se događa da naši gosti skidaju cipele u hodniku ili pred vratima, ali ima i onih gostiju koji misle da je to nekulturno. Bilo kako bilo, ta situacija može biti jako neugodna i za gosta i za domaćina, pa ćemo zbog toga pokušati da razriješimo vječnu dilemu – izuvanje obuće kada negdje odlazite u goste ili ne?

Tradicija izuvanja pred vratima vuče porijeklo iz istočnjačkih zemalja, gdje je apsolutno nezamislivo ući u kuću sa cipelama na nogama. To se odnosi i na svoju, ali i na tuđu kuću. Istočnjački narodi vjeruju da ako se gosti ne izuvaju pred vratima, za sobom ostavljaju negativnu energiju. Biti obuven u kući, u Japanu, znači nepoštovanje domaćina, a ovaj običaj se poštuje i u nekim skandinavskim zemljama i u Turskoj.

Ipak, ako ste u Parizu, Londonu ili Rimu, bolje je da se ne izuvate pred vratima domaćina. Izuvanje obuće se smatra nedoličnim i uvijek imajte na umu da je tamo jako važno i kakvu obuću nosite, jer će je domaćini uvijek dobro odmjeriti. Zato ako namjeravate nekoga posjetiti u ovim gradovima, obucite svoje najbolje cipele i zaboravite na izuvanje.

Moraš li doista izuti cipele ako domaćin to traži od tebe?

Stručnjaci za bonton kažu – DA!

Pravo je svakog domaćina odlučiti kako će se drugi ponašati prema njegovom parketu ili tepihu.