Štorije o’ spize oduševile Splićane i goste na Peškariji: Pogledajte veliku fotogaleriju fešte!

0

Divna splitska noć

Splićani i njihovi gosti sinoć su na Peškariji uživali u vrhunskoj spizi, vinu i dalmatinskoj pismi.

Splićani su ugostili Omišane, Trogirane, Kaštelane i Solinjane, u sklopu Štorija o’ spize Turističke zajednice grada Splita, a rezultat je bila večer koja je gostima iz cijelog svijeta, na savršen način, predstavila najbolje što Dalmacija ima.

„Šetali smo gradom i čuli glazbu pa smo došli probati vaše specijalitete. Oduševljeni smo hranom i Splitom uopće.“ – poručila je Dražena iz Poljske, a program na Peškariji iznenadio je i Yemer iz Latvije:

„Bila sam na putu za aerodrom, kada sam primijetila da se ovdje dijeli jedno od mojih najdražih vina. Probala sam hranu, popila čašu vina, ovo je nevjerojatno!“

Pučki kuhar, Željko Buotić Leše, goste je oborio s nogu tradicionalnom kaštelanskom kombinacijom sipe i boba:

„Mi Kaštelani smo izmislili to jelo. Neka su se Split i Kaštela povezali, drago nam je da smo na ovoj manifestaciji!“

Udruga Solinjani počastila je tripicama i prženim bajamima, a predsjednica udruge, Helena Milišić, bila je oduševljena atmosferom:

„Ovo večeras je fantastično! Mi lani nismo bili, ali ovo je izvrsna ideja, da se vidi što se jelo u pojedinom gradu u našoj županiji.“

Štorijama o’ spize pridružili su se brojni vinari te proizvođači maslinovog ulja i meda, a Poljički soparnik je ponovno, kako to često biva, bio zvijezda večeri:

„Nema ni pira, ni krštenja, ni krizme, ni sprovoda bez soparnika! Kao OPG-u, znači nam puno izaći na ovakvu manifestaciju i dođe dobro našem poslu.“ – poručio je Ivo Roguljić, iz OPG-a  Roguljić, koji je predstavio omišku gastronomsku ponudu.

Bogat glazbeni program zaokružio je autentičnu atmosferu, uz virtuoznu izvedbu Vice Pavlova na saksofonu te nastupe klapa Mirabela i Tamarin, Rovinježova, Nede Kovačeva te KUD-a Kvadrilja.

„Tripice i klapska pisma se savršeno ljube, za prste polizat!“- poručila je Rosita Martić iz klape Tamarin.

Uz brojne turiste, koji su cijelu večer pristizali na Peškariju, našao se i velik broj domaćih:

„Ovo je fantastično, bili smo i prošli tjedan kad je bio Sinj. Famozno je, baš je lipo i tribalo bi ovo češće!“ –  rekla nam je jedna Splićanka, koja je svratila s prijateljicama, a Jadranka je uspjela spojiti ugodno s korisnim:

„Savršeno je, odlično! Čekam prijateljice koje su došle iz Australije pa sam usput svratila i najela se dobro.“

Za uspomene na divnu splitsku noć pobrinula se OŠ Petar Berislavić iz Trogira:

„Mi imamo magnete u obliku rafiola koje naši učenici rade tako da usitnimo stare testove, napravimo kašu od papira i punimo u kalupe. Turist tako ima savršen suvenir, koji ima priču i težinu.“ – rekla je Ivana Bilić.

Štorije o’spize nastavljaju se manifestacijom “20 dana splitskih restorana“, tijekom koje dvadeset vrhunskih restorana građanima nudi menije po odličnim cijenama.

Popis restorana i ponuđenih menija možete pronaći ovdje.