Štorije o’vinima: Za vikend svi na Peškariju jer će pršuta i vina biti u izobilju

0

Gradom još kruže dobre priče o manifestaciji Štorije o’vinima  koja se proteklog vikenda održala na splitskoj Peškariji. Oni koji nisu imali priliku isprobati rijetka vina napravljena od dalmatinskih autohtonih sorti, kušati domaće delicije poput sira, pršuta i soparnika, evo još jedne, ali posljednje prilike.

U petak i subotu s početkom u 18 sati na splitskoj će se Peškariji rezati i dijeliti vrgorski pršut, piti rijetka vina iz vrgorskog i kaštelanskog vinogorja i originalni vrgorski gin te sladiti tradicionalnim kaštelanskim kolačima. A kako se kući ne bi išlo praznih ruku sve će se delicije moći i kupiti po vrlo povoljnim festivalskim cijenama.

Naime, u organizaciji  Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita na Peškariji će se u sklopu manifestacije Štorije o’ spize drugi vikend za redom održati i manifestacija Štorije o’ vinima.

Proteklog vikenda se sladilo vinima i delicijama Omiša, Marine i Kaštela. U petak će to isto napraviti i vinari i proizvođači  iz Vrgorca, a u subotu iz Kaštela.

U petak na Peškariju dolaze Vrgorčani s najprepoznatljivijim odlikama svoga kraja. Sa sobom donose zaštićeni Dalmatinski pršut koji će se rezati i dijeliti tijekom cijele večeri gostovanja. Osim što je Vrgorac najveći proizvođač Dalmatinskog pršuta, Vrgorsko polje je ujedno i najveće hrvatsko vinogorje. Stoga je ovo odlična prilika da se isprobaju i vrgorska vina među kojima i ona Darija Gašpara.

Vinogradi se najvećim dijelom nalaze u polju zvano Jezero i to je najplodniji dio vrgorskog kraja. Naši vinogradi zasađeni su 95 % domaćim sortama, plavkom, trnkom, mednom, zlaticom vrgorskom. Od njih godišnje dobijemo 7000 – 8000 l kvalitetnog crnog, bijelog i rose vina. Crno vino napravljeno od plavne lagano je i ide uz široku paletu jela, najbolje uz divljač i plavu ribu. Trnak je zahtjevno crno vino, moćnog okusa, a služi se uz divljač, bifteke i steakove. Potpuno je drugačiji od drugih vina. Pun je moći i divljaštva, a opet elegantan i podatan. Treba ga osjetiti, a svi koji dođu na splitsku Peškariju u petak moći će ga i kušati –  kaže Dario Gašpar jedan od tvoraca ovog neukrotivog, a opet tako decentnog i profinjenog vrgorskog vina. Osim vina Gašpar, na čaše će se služiti i autohtona vina Pilač, Krystal Modus i Erceg.

A zamislite bit će i originalnog vrgorskog craft gina Poetica napravljenog od čiste izvorske vrgorske vode i biokovskih trava. “Nek se pije i jede, ali neka se i pjeva” kažu Vrgorčani u čemu će im na Peškariji svesrdno pomoći i pučki pivači Župe Dusina – Veliki Prolog.

Na Peškariji će se u subotu moći degustirati vina kaštelanskog vinogorja te sladiti tradicionalnim specijalitetima. Bit će i domaćeg maslinovog ulja napravljenog od stoljetne kaštelanske masline kojeg će gostima predstaviti udruga Mastrinka. Vrijedne ruke učenika Srednje škole Braća Radić napravit će i sa sobom na Peškariju donijeti tradicionalne kaštelanske specijalitete napravljene po starinskim recepturama.

Kaštelanski kolač svakako treba probati kao i arancine, ušećerene bademe, tortu od rogača, a bit će i kanapea sa sirom, pršutom i inćunima. Dolaze i članovi Bratovštine Gospe od Stomorije koji njeguju običaje starih srednjovjekovnih sela Kozjaka i Zakozjačja, prvenstveno proslave Velike Gospe u svetištu Gospe od Stomorije.

Članovi bratovštine su ujedno i kaštelanski vinari koji će predstaviti cijelu paletu vinskih okusa napravljenih od starih autohtonih sorti. Obitelj Kuzmanić, Ante i Anita te njihov sin Pave, inače i župan Bratovštine Gospe od Stomorije, sa sobom donose vino crljenak kaštelanski i dva druga crna vina napravljena od kaštelanske babice i plavca malog.

Babica je autohtono kaštelansko vino, laganog do srednjega tijela. Najbolje ide  uz crveno meso dok crljenak kaštelanski najbolje paše uz kaštelansku pašticadu što joj je ujedno i osnovni sastojak za šug – kazala je Anita Kuzmanić vjerna čuvarica svoje tradicije i stoljetne kaštelanske bratovštine.

Osim Kuzmanićevih vina moći će se isprobati i vina Braća Fradelo i Pošip Ivice Milana.

U pravom kaštelanskom duhu bit će pjesme i zabave. Zaorit će se Peškarijom i glas poznatog kaštelanskog slavuja Neda Kovačeva, a sve uz podršku Rovinježovih,  Mira i Marije Miše koji su u tandemu uvijek garancija dobre zabave.

Uživajte još u jednom vikendu  Štorije o’ vinima jer repriza je tek dogodine!