Stranka kancelarke Merkel protiv nošenja burki

0
Foto: HINA/EPA/OLIVIER HOSLET

Pod pritiskom da zaoštre stav prema imigrantima, konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel pozvali su u četvrtak na zabranu nošenja burki, rekavši da se to pokrivalo za cijelo tijelo koje nose neke muslimanke ne bi smjelo nositi u javnosti.

U rezoluciji koja će se usvojiti na nadolazećem stranačkom kongresu u Karlsruheu, čelništvo njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU) oduprlo se zahtjevima nekih članova za “Obergrenzeom” ili određivanjem gornje granice broja migranata koji mogu ući u Njemačku. Rezolucija na 18 stranica, o kojoj će članovi stranke raspravljati na kongresu koji počinje u ponedjeljak, kaže da su pokrivala koje nose muslimanke suprotna njemačkim vrijednostima.

Svatko onaj tko ih nosi pokazuje da nije spreman integrirati se u naše otvoreno i slobodno društvo. Stoga odbacujemo nošenje pokrivala za cijelo tijelo u javnosti, piše u rezoluciji. Susjedna Francuska zabranila je nošenje burke 2011., dok se Njemačka tomu odupirala.

CDU također poziva na kriminalizaciju podupiranja terorističkih organizacija na internetu i ograničenje prava imigranata koji dobiju azil u Njemačkoj da onamo dovedu svoje obitelji. Rezolucija također upozorava da, ako EU nije u stanju kontrolirati svoje vanjske granice, Schengenska zona slobodnog kretanja ljudi ne bi dugoročno trebala ostati na snazi. Mi želimo očuvati Schengen, rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere predstavljajući rezoluciju na konferenciji za novinare. Kraj Schengena imat će ozbiljne posljedice. Izazvat će kolateralnu štetu u području gospodarstva, politike i u drugim sferama. Ipak, mi ovdje kažemo da je Schengen ugrožen, istaknuo je. (Hina)